Johnson von der Leynovo pozval k preučitvi predloga za spremembe severnoirskega protokola

Britanski premier Boris Johnson je v današnjem telefonskem pogovoru predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pozval, naj preuči britanski predlog za ponovna pogajanja o severnoirskem protokolu. Von der Leynova je to zavrnila.

LONDON, BRUSELJ > Boris Johnson je v pogovoru z Ursulo von der Leyen dejal, da so trenutna določila v severnoirskem protokolu, v skladu s katerim Severna Irska dejansko ostaja del notranjega trga EU, "nevzdržna". "Rešitve ni mogoče poiskati v okviru obstoječih mehanizmov v protokolu. Zato smo predstavili predlog z bistvenimi spremembami," je sporočila britanska vlada po pogovoru.

EU je pozval, naj "resno preuči predloge". "V tem je velika priložnost, da najdemo razumne, praktične rešitve za težave, s katerimi se soočajo ljudje in podjetja na Severnem Irskem, in izboljšamo odnose med Združenim kraljestvom in EU," so zapisali. S predsednico komisije sta se strinjala, da bosta ostala v stikih.

Von der Leynova je na twitterju sporočila, da bo EU še naprej fleksibilna v okviru obstoječega dogovora. "Vendar pa se ne bomo znova pogajali," je poudarila. "Zagotoviti moramo stabilnost in predvidljivost na Severnem Irskem," je izpostavila.

London je v sredo Bruselj pozval k ponovnim pogajanjem o severnoirskem protokolu. Gre za del sporazuma o britanskem izstopu iz EU, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku. Predvideva nadzor nad blagom, ki prihaja iz Anglije, Škotske in Walesa na Severno Irsko. V celoti naj bi se začel uporabljati konec septembra.

Britanska vlada je EU pozvala, naj se odpove širšemu nadzoru nad blagom, ki potuje iz drugega dela Združenega kraljestva na Severno Irsko. Osredotoči naj se na tisto blago, pri katerem resnično obstaja tveganje, da bi prek Severne Irske vstopilo na ozemlje EU. Trgovina z dobrinami, ki so namenjene na Severno Irsko, in ne na evropski trg, pa bi morala potekati "skoraj" brez carinskih omejitev, so se zavzeli v Londonu.


Najbolj brano