Johnson: Danes zgodovinska priložnost za korak naprej

Britanski premier Boris Johnson je na začetku današnje razprave o novem dogovoru o brexitu v poslanski zbornici poudaril, da je to "zgodovinska priložnost", da Združeno kraljestvo končno naredi korak naprej. Dogovor po njegovih besedah omogoča državi, da zapusti EU, hkrati pa ohrani "najtesnejše odnose prijateljstva in sodelovanja".

London Foto: Stanko Gruden
London Foto: Stanko Gruden

LONDON > Spomnil je, da so volivci na referendumu glasovali za izstop iz EU, in pozval poslance, da sledijo njihovi volji. Po njegovih besedah je zdaj čas, da se to vprašanje končno reši, saj preveč razdvaja družbo. "Nujno je, da naredimo korak naprej in na novo vzpostavimo odnose s partnerji v EU," je dejal. Tako javnost kot predstavniki EU "si močno želijo", da "se brexit reši", je poudaril.

Dogovor, ki sta ga London in Bruselj dosegla v četrtek, je Johnson označil za "najboljšo možno rešitev", njegova zavrnitev pa bi bila po njegovih besedah "nesmiselna, potratna in globoko razdvajajoča". Brexit po njegovih besedah omogoča Združenemu kraljestvu "da ponovno pridobi nadzor" in tako koristi "celotni državi, vključno s Severno Irsko".

Medtem ko poslanska zbornica razpravlja o novem dogovoru o izstopu Združenega kraljestva iz EU, se je v središču Londona začelo zbirati na tisoče zagovornikov drugega referenduma o brexitu. Kot poroča BBC, se množica počasi vije proti trgu pred parlamentom.

Corbyn: Najnovejši dogovor je še slabši

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je nasprotno zatrdil, da je najnovejši dogovor "še slabši" od predloga prejšnje premierke Therese May. Obljube o zaščiti okolja in delavskih pravic so po njegovih ocenah "prazne", zato Johnsonu "ne gre zaupati". Treba je zaščititi prihodnje generacije, zato se laburistični poslanci ne bodo pustili "potegniti za nos", je dejal. "Današnje glasovanje za dogovor ne bo končalo brexita. Ne bo prineslo gotovosti, končno besedo naj ima ljudstvo," je dodal.

Poslanec Škotske nacionalne stranke Ian Blackford je ocenil, da je predlagani dogovor slab za Škotsko, in vprašal, zakaj Škotska ni deležna enakih zagotovil kot Severna Irska. Johnson mu je odgovoril, da imajo Škoti zdaj priložnost, da "ponovno pridobijo nadzor" nad ribištvom.

Predlog nekdanjega poslanca konservativcev Letwina ima veliko možnosti, da bi bil sprejet

Predsednik poslanske zbornice John Bercow je še pred začetkom razprave napovedal, da bo danes dal na glasovanje dopolnilo poslanca Oliverja Letwina. Ta predlaga, da bi rok za britanski izstop iz EU z 31. oktobra podaljšali, dokler ne bi dogovor opravil celotne parlamentarne poti oziroma bi parlament sprejel zakon o njegovi ratifikaciji.

Po poročanju BBC naj bi imel predlog nekdanjega poslanca konservativcev Letwina danes veliko možnosti, da bi bil sprejet. V tem primeru pa bi bila dokončna parlamentarna odobritev novega dogovora o brexitu danes neizvedljiva. Predlog namreč predvideva odložitev odločitve o sporazumu do sprejetja zakona o ratifikaciji dogovora, kar pomeni, da bi Johnson moral zaprositi Bruselj za vnovično podaljšanje izstopa Združenega kraljestva iz EU.

Johnson je Letwina med razpravo pozval, naj dopolnilo umakne. Po njegovem bi bila ogromna škoda, če bi preprečili možnost, da bi poslanci danes glasovali o sporazumu.

Če bo omenjeno dopolnilo sprejeto, bo premier poskušal narediti vse, da bo zakon pravočasno sprejet in tako ne bo potrebna preložitev izstopa iz EU. Tako naj bi že v ponedeljek predložil osnutek zakona, že v torek pa bi lahko bilo že drugo branje dokumenta.

Začetek glasovanja je sicer danes predviden okoli 15.30 po srednjeevropskem času.

Za potrditev dogovora potrebuje 320 glasov

Še pred današnjo sejo spodnjega doma britanskega parlamenta je Johnson v javnem pismu znova pozval poslance, naj podprejo dogovor. "V manj kot dveh tednih, 31. oktobra, bomo potem že zunaj EU," je zapisal v pismu, ki ga je objavil časnik The Sun. "To je priložnost za nas demokrate, da končno naredimo to, kar smo obljubili: udejanjimo rezultat referenduma leta 2016 in vsaj malo povrnemo zaupanje v našo politiko. Hkrati je to dober dogovor za vse dele naše države," je zapisal.

"Ponovno lahko prevzamemo nadzor nad našim denarjem, našimi mejami, našimi zakoni. In lahko bomo sklepali prostotrgovinske sporazume po svetu, ki lahko privedejo do na tisoče služb in znižanja vaših položnic," je dodal v nagovoru bralcev omenjenega časnika.

Opozicijske stranke in premierjevi siceršnji zavezniki, severnoirska stranka DUP, so v minulih dneh zavrnili dogovor, a jih je Johnson z ekipo v zadnjih 48 urah na vse možne načine poskušal prepričati v podporo. Za potrditev dogovora potrebuje 320 glasov.

Od leta 1939 so britanski poslanci le štirikrat zasedali na soboto, nazadnje 3. aprila 1982 zaradi argentinske invazije na Falklandske otoke.


Najbolj brano