Joe Biden prisegel kot 46. predsednik ZDA

Joe Biden je na zahodni strani kongresne palače z roko na družinskem svetem pismu iz 19. stoletja, ki ga je držala nova prva dama ZDA Jill Biden, prisegel na položaj 46. predsednika ZDA. Prisego je vodil predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts. V govoru po prisegi je poudaril, da je danes dan demokracije in Američane pozval k enotnosti.

Predsednik Joe Biden in prva dama Jill Foto: Profimedia
Predsednik Joe Biden in prva dama Jill Foto: Profimedia

WASHINGTON > Pred Josephom Bidnom je na položaj prve temnopolte podpredsednice ZDA prisegla Kamala Harris. Njeno prisego je vodila vrhovna sodnica Sonia Sotomayor.

Slovesna prisega Bidna in Harrisove je bila drugačna, saj zaradi pandemije koronavirusa in napada privržencev Donalda Trumpa na kongres 6. januarja na travniku National Mall ni bilo ljudi. Travnik do Washingtonovega spomenika so krasile ameriške zastave, slovesnost pa je varovalo 25.000 pripadnikov nacionalne garde.

Trumpa, ki ne priznava poraza na volitvah 3. novembra, na slovesnost ni bilo, prišli pa so vsi še živeči nekdanji predsedniki ZDA s soprogami razen Jimmyja Carterja, ki je šibkega zdravja.

Slovesnost je vodila demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar, ki skupaj z republikancem Royjem Bluntom iz Missourija predseduje inavguracijskemu odboru.

Ameriško himno je na slovesnosti zapela Lady Gaga, Jennifer Lopez pa je zapela pesmi This Land in America the Beautifull.

Pahor novemu ameriškemu predsedniku zaželel srečo

 Predsednik republike Borut Pahor je novemu ameriškemu predsedniku Bidnu zaželel srečo. “Srečno, predsednik Biden,” je na twitterju zapisal Pahor.

Pahor je sicer Bidnu čestital že po zmagi na novembrskih predsedniških volitvah. Ob tem se je zavzel, da bi Slovenija in ZDA ostali prijateljski državi in trdni zaveznici.

Novemu ameriškemu predsedniku je ob inavguraciji čestital tudi obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin. “Slovenijo in ZDA druži prijateljstvo in trdno transatlantsko zavezništvo. Pod vodstvom Joeja Bidna in Kamale Harris bomo naše obrambno in politično sodelovanje še okrepili, kar je moja ključna prioriteta,” je Tonin zapisal na twitterju.

Fajonova: Danes je dan odločitve

Predsednica SD Tanja Fajon je tvitnila, da je “to dan, da napredne sile na obeh straneh Atlantika slavimo”. “Je sporočilo o pomiritvi globoke družbene razklanosti. Srečno!” je dodala. Že pred tem je v komentarju ob inavguraciji zapisala, da je danes dan odločitve. “Odločitve, da prevladajo pravičnost, solidarnost, enakost in socialna varnost. Da zagotovimo dostojanstvo ljudem. Odločitev, da napredne sile družbi vrnemo humanost,” je poudarila.

Evropska poslanka Ljudmila Novak (EPP/NSi) je v čestitki na twitterju poudarila, da je danes čas za olajšanje. “Zaprisega 46. predsednika ZDA je posledica volitev kot najpomembnejšega instituta demokracije. Po štirih letih temačne in razdiralne politike prihaja v Belo hišo oseba z občutkom za sočloveka in izjemno željo po skupnem dobrem. Danes je čas za olajšanje. Čestitke,” je zapisala.


Najbolj brano