Italijanski skrajni desničarji za vojno proti La Repubblici

Aktivisti italijanske neofašistične stranke Nova sila (Forza Nuova) so se v sredo zbrali pred sedežem italijanskega dnevnika La Repubblica. Pozvali so k bojkotu časnika in celo "politični vojni" proti njemu. Medtem je policija danes izvedla hišne preiskave pri domnevnih skrajnih desničarjih.

RIM > Podporniki skrajno desne stranke so pred sedežem časnika metali dimne bombe, v rokah pa so nosili plakate s pozivi k bojkotu. Obtožujejo ga "kampanje za kriminalizacijo" Nove sile in širjenja sporočil v podporo priseljencem.

"To je naše prvo dejanje politične vojne proti Repubblici in Demokratski stranki (PD), ki podpira časnik," je povedal vodja stranke Roberto Fiore. Na facebooku so ob tem zapisali, da "je treba Rim in Italijo braniti z dejanji (...) z brcami in udarci, če je treba".

Vladni in opozicijski politiki so stranko ostro kritizirali, notranji minister Marco Minniti pa je obiskal uredništvo La Repubblice in izrazil solidarnost. Senator vladajoče PD Andrea Marcucci se je zavzel za prepoved Nove sile.

V Italiji je sicer zaradi groženj skrajnih desničarskih skupin kar 200 novinarjev deležnih neke vrste policijske zaščite. Italijansko notranje ministrstvo je v sredo sporočilo, da obstaja najmanj 19 načrtov varovanja novinarjev ter 167 "preventivnih ukrepov", kot so redne policijske patrulje na območjih, kjer živijo novinarji.

Letos je bilo prijavljenih 90 primerov groženj medijem, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju lani 114.

Notranje ministrstvo je sporočilo, da bo "naraščajočemu fenomenu groženj neonacističnih in neofašističnih skupin ter organiziranih kriminalnih združb, usmerjenih proti novinarjem, ki pri svojem delu osvetljujejo nepravilnosti, namenilo posebno pozornost". Danes so v Lombardiji in Genovi izvedli 13 hišnih preiskav pri domnevnih skrajnih desničarjih, v katerih so zasegli nekaj dokumentov.

Pretekli teden so policiji prijavili štiri aktiviste skrajno desne skupine Veneto Fronte Skinheads. Ti so v mestu Como na severu države vdrli na srečanje humanitarne organizacije, ki podpira migrante, in prebrali izjavo proti aktivnostim organizacije.


Najbolj brano