Italijanski senat odprl pot še enemu sojenju Salviniju

Italijanski senat je danes znova glasoval za odvzem poslanske imunitete nekdanjemu notranjemu ministru Matteu Salviniju in s tem odprl pot še enemu sojenju proti njemu zaradi zadrževanja migrantov na morju. Enako odločitev je v podobnem primeru senat sprejel že februarja.

RIM > Senatorji so predlog za ohranitev njegove poslanske imunitete zavrnili s 149 glasovi proti 141, en senator se je glasovanja vzdržal, je sporočila predsednica senata Maria Elisabetta Alberti Casellati.

Z odločitvijo je senat, katerega član je tudi Salvini, odprl pot še enemu sojenju na podlagi obtožb, ki bi mu v primeru obsodbe lahko prinesle do 15 let zaporne kazni. Tožilstvo v sicilskem mestu Palermo ga obtožuje, da je avgusta lajni kot takratni notranji minister zlorabil položaj in nezakonito preprečil več kot 80 migrantom, rešenim na krovu ladje Open Arms, da bi se izkrcali.

"Ponosen sem, da sem branil Italijo. To bi in bom storil ponovno," je po glasovanju zatrdil Salvini. Sklicuje se na to, da je zgolj opravljal svojo dolžnost v službi državljanov.

Vodja desne opozicijske stranke Liga tudi vztraja, da je bila odločitev o preprečitvi izkrcanja migrantov, dokler ne bi bila z drugimi članicami EU dosežena odločitev o njihovem sprejemu, sprejeta na ravni vlade.

Enak zagovor uporablja v primeru drugega podobnega sodnega procesa, ki se mu obeta po februarski odločitvi senata o odvzemu imunitete. Obtožen je namreč tudi, da je lanskega julija preprečil izkrcanje migrantov z ladje italijanske obalne straže Gregoretti.

Predhodno zaslišanje v primeru je bilo zaradi epidemije novega koronavirusa že trikrat preloženo. Po novem naj bi se odvilo na Siciliji 3. oktobra.

Tema migracije je trenutno v Italiji spet zelo aktualna, saj je julija močno naraslo število čolnov z migranti, ki dosežejo italijansko obalo ali pa jih iz morja rešijo druge ladje. V letošnjem letu je Italija doslej zabeležila 13.400 prihodov migrantov. Lani jih je bilo v enakem obdobju leta 3654.


Najbolj brano