Italijanski senat izglasoval zaupnico novi vladi

Italijanski senat je po večurni razpravi danes izglasoval zaupnico novi vladi premierja Giuseppeja Conteja. Z današnjo potrditvijo lahko druga Contejeva vlada prične svoje delo, poročajo tuje tiskovne agencije.

 Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

RIM > Vlado populističnega Gibanja pet zvezd, levosredinske Demokratske stranke (PD) in leve stranke Svobodni in enakopravni je podprlo 169 senatorjev, 133 jih je bilo proti, pet senatorjev pa se je glasovanja vzdržalo. Koalicija ima sicer v senatu tesno večino.

Že pred tem je v ponedeljek novi vladi zaupnico izglasoval spodnji dom parlamenta.

Prednostne naloge nove vlade bodo socialna pravičnost, gospodarska rast ter družinska politika. Na področju migracij namerava vlada pripraviti novo strategijo.

Giuseppeja Conteja so sicer danes v senatu sprejeli s protestnimi klici senatorji iz vrst skrajno desne populistične Lige, ki je po nedavnem razpadu vladne koalicije odšla v opozicijo. “Izdajalec, izdajalec,” so vzklikali senatorji iz Lige, ki so svojega predsednika Mattea Salvinija na drugi strani sprejeli z dolgim aplavzom.

Salvini, nekdanji italijanski notranji minister in senator, je v svojem govoru danes očital vladi, da je osnovana na bojazni, da bo izgubila prihodnje volitve.

Conte je odgovoril, da so Salvinijevi poskusi za sklic predčasnih volitev le pokazatelj njegove arogance in pomanjkljivega poznavanja ustave.

Italija je novo vlado dobila, ko je pred mesecem dni Salvinijeva Liga vložila nezaupnico Conteju in s tem sprožila vladno krizo. Tako je razpadla vlada Lige in Gibanja pet zvezd.


Najbolj brano