V Lombardiji in Venetu potrdili 16 okužb s koronavirusom

V Lombardiji na severu Italije so danes potrdili osem novih okužb s koronavirusom. Skupaj je tako v tej italijanski deželi okuženih 14 ljudi, so potrdile tamkajšnje oblasti. O dveh primerih okužb poročajo tudi iz dežele Veneto.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

RIM > V desetih mestih na območju so zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa oblasti odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov.

Dva v karanteni v bolnišnici v Padovi

V Venetu sta bila na testu za koronavirus pozitivna dva človeka, ki sta v karanteni v bolnišnici v Padovi. Kot je dejal predsednik te italijanske dežele Luca Zaia, sta oba okužena starejša prebivalca mesta Vo' Euganeo v bližini Padove. Eden od njiju je v kritičnem stanju in na intenzivni negi v bolnišnici v Padovi. Kot je dejal Zaia, pa noben od njiju ni bil na Kitajskem. Šole in trgovine v mestu so zaradi pojava virusa zaprli.

V Lombardiji je okuženih 14 ljudi, je na novinarski konferenci potrdil regionalni zdravstveni minister Giulio Gallera. Med okuženimi je tudi pet zdravnikov.

Prvi se je okužil 38-letni moški iz kraja Codogno pri Milanu, in sicer potem, ko je v začetku meseca večerjal s prijateljem, ki se je vrnil s Kitajske. Med okuženimi sta tudi njegova 38-letna žena, noseča učiteljica na porodniškem dopustu, in prijatelj, s katerim sta skupaj tekla. 38-letnik je na intenzivnem oddelku bolnišnice v kraju Codogno, so danes sporočile zdravstvene oblasti.

Zaprli šole, urade in športne objekte

V kraju Codogno so zaradi izbruha virusa sprejeli več ukrepov. Med drugim so za pet dni zaprli šole, urade in športne objekte.

Italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza zatrjuje, da je Italija na morebitno širjenje virusa pripravljena. "Pripravili smo načrt, saj je bilo jasno, da se to lahko zgodi," je dejal.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer danes opozorila, da se možnosti za zajezitev širjenja novega koronavirusa zmanjšujejo.

Z novim koronavirusom se je doslej po svetu okužilo več kot 76.000 ljudi, umrlo jih je več kot 2200. Večino okužb in smrti so zabeležili v kitajski provinci Hubei, kjer je konec decembra virus izbruhnil. Nekaj več kot sto okužb pa so zabeležili v približno 30 državah.


Najbolj brano