Italija zaradi spora glede migrantov na pogovor poklicala francoskega veleposlanika

Italijansko zunanje ministrstvo je danes poklicalo na pogovor francoskega veleposlanika v Rimu. Razlog za to je diplomatski spor med državama zaradi obravnavanja migrantske krize.

RIM > Francoski predsednik Emmanuel Macron je v torek očital Italiji, da je ravnala neodgovorno, ker je zaprla svoja pristanišča za ladjo z več kot 600 migranti na krovu.

Nova italijanska vlada, ki jo sestavljata populistično Gibanje pet zvezd in skrajno desna Liga, je takoj odgovorila na kritike in zavrnila "hinavske lekcije" iz držav, kot je Francija.

"Izjave glede (ladje) Aquarius, ki prihajajo iz Francije, so presenetljive. Italija ne more sprejeti hinavskih lekcij iz držav, ki glede priseljevanja raje gledajo stran," je v torek sporočila italijanska vlada.

Notranji minister Matteo Salvini je danes zahteval opravičilo Francije. "Naša zgodovina solidarnosti, velikodušnosti in prostovoljstva si ne zasluži klofut članov francoske vlade in upam, da se bo francoska vlada v najkrajšem možnem času uradno opravičila," je v senatu izjavil Salvini.

Ob tem je Franciji očital, da je v okviru evropske sheme za premestitev sprejela le 640 od obljubljenih 9000 prosilcev za azil iz Italije. Francoskega predsednika je pozval, naj "preide od besed k dejanjem" ter sprejme prosilce za azil, začenši "jutri zjutraj".

Ladja francoske nevladne organizacije SOS Mediterranee s 629 migranti na krovu je za več kot 30 ur obstala v Sredozemskem morju, saj se Italija in Malta nista mogli dogovoriti, katera jo bo sprejela. Na koncu se je ponudila Španija, da sprejme migrante.


Najbolj brano