IOM: Od leta 2014 na migrantskih poteh umrlo več kot 50.000 migrantov

Na migrantskih poteh po svetu je od leta 2014 umrlo več kot 50.000 migrantov, od tega več kot polovica na poteh čez Sredozemlje v Evropo, je v sredo v poročilu objavila Mednarodna organizacija za migracije (IOM). Opozorila je, da vlade v državah izvora in tranzita ter v ciljnih državah storijo premalo, da bi bolje obvladale migracije.

BERLIN > Na migrantskih poteh proti in v Evropi je od leta 2014 umrlo 29.126 migrantov, od tega 25.104 na Sredozemskem morju, kaže evidenca, ki jo IOM vodi v okviru projekta pogrešanih migrantov. Na evropskih poteh je tudi največje skupno število in delež pogrešanih in domnevno mrtvih oseb, saj je bilo na morju pogrešanih najmanj 16.032 oseb, katerih posmrtne ostanke niso nikoli našli, piše na spletni strani IOM.

Afrika je druga regija z največ smrtnimi žrtvami med potujočimi migranti, saj je bilo od leta 2014 na tej celini zabeleženih več kot 9000 smrtnih žrtev. Sledi ameriška celina, kjer so zabeležili skoraj 7000 smrtnih primerov, največ na poteh v ZDA, in sicer skoraj 5000. Samo na kopenskih mejah med ZDA in Mehiko je od leta 2014 umrlo več kot 4000 ljudi.

"Medtem ko na migrantskih poteh vsako leto umre več tisoč ljudi, je bilo storjenega le malo, da bi naslovili posledice teh tragedij, kaj šele, da bi jih preprečili," je opozorila ena od avtorjev poročila Julia Black. "Ne glede na to, kaj jih je prisililo v odhod, si nihče ne zasluži umreti v iskanju boljšega življenja", je poudarila.

IOM v okviru projekta pogrešanih migrantov, ki ga izvaja od leta 2014, beleži umrle in pogrešane migrante na migrantskih poteh po svetu. Raziskovalci migracij sicer domnevajo, da obstaja dodatno število neprijavljenih primerov, saj vsi niso evidentirani.

IOM v poročilu opozarja, da v evidenci mrtvih ni znana narodnost več kot 30.000 oseb, kar pomeni, da več kot 60 odstotkov oseb, ki umrejo na migracijskih poteh, ostaja neidentificiranih, zaradi česar na tisoče družin išče odgovore.

Med identificiranimi mrtvimi jih je bilo največ iz Afganistana, in sicer 1795, sledita Mjanmar s 1467 ter Sirija s 1118, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od pogrešanih oseb, ki jih je bilo mogoče identificirati, jih je približno 9000 prišlo iz Afrike, 6500 iz Azije ter približno 3000 iz Južne in Srednje Amerike.

IOM je izpostavil nujnost spoštovanja obveznosti po mednarodnem pravu, vključno s pravico do življenja. "Sodelovati moramo, da bi preprečili in zmanjšali število nadaljnjih smrtnih žrtev, in sicer s prednostnim izvajanjem iskalnih in reševalnih operacij, izboljšanjem in razširitvijo rednih in varnih migrantskih poti ter zagotavljanjem, da upravljanje migracij daje prednost zaščiti in varnosti ljudi na poti", so še zapisali.


Najbolj brano