Indija prepovedala izvoz pšenice

Indija je danes začela omejevati izvoz pšenice, da bi nadzorovala naraščanje cen, potem ko je državo zajel hud vročinski val. Indijsko ministrstvo za trgovino je v odloku navedlo, da je zaradi povišanja svetovnih cen pšenice ogrožena prehranska varnost Indije, sosednjih in ranljivih držav.

NEW DELHI > Indija, ki je za Kitajsko druga največja pridelovalka pšenice v svetu, je obljubila, da bo letos izvozila rekordnih deset milijonov ton tega žita. Vlada je dejala, da bo dovolila izvoz pšenice v primeru pošiljk, za katere so bile izdane garancije pred prepovedjo.

"Izvoz bo dovoljen tudi na podlagi dovoljenja, ki ga indijska vlada izda drugim državam za izpolnitev njihovih potreb po zanesljivi preskrbi s hrano na zahtevo njihove vlade," je ministrstvo navedlo v odloku.

Na odločitev so se že odzvali kmetijski ministri skupine sedmih gospodarsko najrazvitejših držav (G7), ki so potezo Indije obsodili.

"Če bodo vsi začeli omejevati izvoz ali zapirati trge, se bo kriza še poglobila," je na novinarski konferenci v Stuttgartu dejal nemški kmetijski minister Cem Ozdemir.

Do prepovedi je prišlo v času, ko se je v Indiji inflacija zaradi višjih cen goriva in hrane aprila povzpela na 7,79 odstotka. To je bila najvišja raven od maja 2014, ko je znašala 8,33 odstotka.

Svetovna oskrba s pšenico je bila že prizadeta, potem ko se je zaradi ruske invazije na Ukrajino konec februarja zmanjšal izvoz žita iz črnomorske regije. Ukrajina je namreč ena največjih proizvajalk pšenice, od koder prihaja velik del dobav na evropski trg. Vojna je destabilizirala svetovni kmetijski trg in ogrozila svetovno prehransko varnost.


Najbolj brano