Hrvaška kupuje oklepna vozila za posebne policijske enote

Hrvaško notranje ministrstvo je objavilo razpis za nakup dveh oklepnikov za potrebe posebnih policijskih enot v vrednosti približno 580.000 evrov. Hrvaška policija bo kmalu dobila tudi posebne računalniške programe za prepoznavanje obrazov na video posnetkih. Nedavno so kupili tudi 400 ročnih ščitov.

Na Hrvaškem nadaljujejo pospešeno nabavo opreme za policijske 
sile. Foto: Wikipedia
Na Hrvaškem nadaljujejo pospešeno nabavo opreme za policijske sile. Foto: Wikipedia

ZAGREB > Na Hrvaškem nadaljujejo pospešeno nabavo opreme za policijske sile. Največji del nove opreme, vključno s specialnimi vozili, droni in termovizijskimi kamerami, je namenjen nadzoru meje, ki je tudi zunanja meja Evropske unije. Medtem ko EU obilno finančno podpira nakup opreme za hrvaško obmejno policijo, so iz hrvaškega proračuna namenili denar tudi za druge policijske segmente, danes poroča Jutarnji list.

Notranje ministrstvo tako namerava kupiti dve balistično zaščiteni terenski taktični vozili, ki jih običajno uporabljajo v protiterorističnih in drugih visoko tveganih policijskih operacijah, kot so ugrabitve in podobno. Podobna vozila uporabljajo številne policije po svetu, tudi ameriška paravojaška policijska enota SWAT.

Z novima oklepnikoma bodo nadomestili 50 let stare vojaške oklepnike bov iz časov nekdanje Jugoslavije, ki so jih prilagodili za policijske naloge, dodaja časnik.

Kot piše v razpisu, hrvaška policija potrebuje sodobna policijska oklepnika, v katerih se lahko pelje najmanj deset oseb, voznik, sovoznik in posadka. Potniki v vozilu morajo biti zaščiteni pred napadi s pehotnim orožjem, kot tudi pred eksplozijami ročnih bomb in protipehotnih min.

Med bolj znanimi proizvajalci vozil za potrebe posebnih policijskih enot so podjetja iz ZDA, Francije, Nemčije in Turčije. Ponudbe bodo odprli 28. januarja. Po sklenjeni pogodbi bosta oklepnika na Hrvaškem najpozneje v šestih mesecih, napoveduje časnik.

Ob tem spominja, da hrvaška policija za 380.000 evrov kupuje tudi računalniški progam za prepoznavanje obrazov. Program bo policistom omogočal hitro primerjanje fotografij in videoposnetkov z bazo oseb, ki jih imajo v svojih evidencah. Kot še navaja časnik, je hrvaška policija za nekaj manj kot 100.000 evrov nedavno kupila tudi 400 ročnih ščitov.


Najbolj brano