Francija zaradi emisij dizelskih vozil tudi v pregon Peugeota

Tudi francoski proizvajalec vozil Peugeot se v Franciji sooča s kazenskim pregonom zaradi prevar emisij dizelskih vozil, so v sredo sporočili iz matične družbe Stellantis. Preiskava se nanaša na prodajo dizelskih vozil z motorjem euro 5 v Franciji med letoma 2009 in 2015, v Stellantisu pa zagotavljajo, da so izpolnjevali vse zahteve.

Francoski proizvajalec vozil Peugeot se v Franciji sooča s kazenskim pregonom zaradi prevar emisij dizelskih vozil. Foto: STA
Francoski proizvajalec vozil Peugeot se v Franciji sooča s kazenskim pregonom zaradi prevar emisij dizelskih vozil. Foto: STA

PARIZ > Kot so pojasnili v Stellantisu, bo moral Peugeot zagotoviti 30 milijonov evrov varščine za morebitne odškodnine in plačati 10 milijonov evrov varščine.

V skupini Stellantis, v katero sta združena ameriško-italijanski avtomobilski proizvajalec Fiat Chrysler (FCA) in francoski PSA, so poudarili, da so podjetja v skupini trdno prepričana, da so njihovi sistemi za nadzor emisij v času, na katerega se nanašajo obtožbe, izpolnjevali vse veljavne zahteve in da to še naprej počnejo. Ob tem se veselijo priložnosti, da to dokažejo.

Po pojasnilih Stellantisa sta v okviru iste preiskave na sodišče v Parizu vabljeni še družbi Citroen in FCA Italy, po napovedih bo to julija.

Preiskovalci trdijo, da je Peugeot-Citroen v Franciji med septembrom 2009 in septembrom 2015 prodal približno 1,9 milijona dizelskih avtomobilov z motorjem euro 5 s prirejeno strategijo. Najvišja globa zaradi obtožb bi lahko družb stala pet milijard evrov.

Francija je v začetku tedna sprožila podobno preiskavo proti Renaultu in Volkswagnu.


Najbolj brano