Evropski poslanci prepoznali premike glede imenovanja delegiranih tožilcev, kritični do zamud

Evropski poslanci so v današnji razpravi o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji med drugim opozorili na politične pritiske na neodvisne institucije in poskuse utišanja kritičnih medijev v državi. Prepoznali so premike pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev, a bili obenem kritični do vlade zaradi zamud.

 Foto: STA
Foto: STA

STRASBOURG > Poslanci so v razpravi opozorili, da v Sloveniji kljub pozitivnem napredku pri nekaterih ključnih vprašanjih še vedno obstajajo grožnje za demokracijo. Med drugim so opozorili na zmanjševanje financiranja medijev, spletno nadlegovanje, strateške tožbe proti udeležbi javnosti in grožnje kritičnim glasovom.

Eden od poudarkov v razpravi je bil sicer na zamudah pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev v okviru evropskega javnega tožilstva (EPPO)

Romana Tomc v bran vladi

V razpravi je kot prva nastopila slovenska poslanka iz desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Romana Tomc, ki se je postavila v bran slovenski vladi. Po besedah Tomčeve ima Slovenija precej težav z vladavino prava, ki izvirajo iz prejšnjega sistema. Ugotoviti razsežnost teh težav naj bi bil tudi cilj nedavnega obiska misije parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine in pravosodje Libe.

Tomčeva je pri tem obžalovala, da so se namesto z resnimi težavami vladavine prava ukvarjali predvsem z vprašanjem delegiranih tožilcev in s financiranjem Slovenske tiskovne agencije (STA), ki je medtem rešeno. Odgovor, zakaj je ta točka na dnevnem redu današnjega zasedanja, je po njenem jasen, namreč, da gre za nov poskus slovenske opozicije škodovati vladi.

Predlog za uvrstitev razprave na dnevni red plenarnega zasedanja so sicer podprli socialisti (S&D), liberalci (Renew), Zeleni in Levica.

Liberalci pozvali k uporabi mehanizma pogojevanja evropskih sredstev

Najbolj kritični so bili v vrstah liberalcev in Zelenih. Pri liberalcih sabotažo postopka imenovanja slovenskih delegiranih tožilcev zaradi neposrednega vmešavanja predsednika slovenske vlade vidijo kot oviranje sodstva in očitno kršitev neodvisnosti pravosodja. Evropsko komisijo so zato pozvali k uporabi mehanizma pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

Nesprejemljivo, da grožnje vladavini prava prihajajo o predsednika vlade

Tineke Strik iz Zelenih je menila, da vladavina prava v Sloveniji deluje, vendar je ogrožena. Po njenih besedah je nesprejemljivo, da te grožnje neposredno prihajajo od predsednika vlade Janeza Janše in njegove vladajoče stranke. Izrazila je tudi zaskrbljenost za svobodo govora in svobodo medijev v državi.

Zahvaljujoč nacionalnemu in evropskemu pritisku sta bila končno imenovana oba delegirana tožilca, je še dejala poslanka, ki je pri tem Evropsko komisijo pozvala, naj ostane budna in ukrepa, če bo potrebno.

Socialist Cyrus Engerer je poudaril pomen spoštovanja evropskih vrednot in demokratičnih standardov, pri čemer je omenil tudi imenovanje obeh evropskih delegiranih tožilcev. To je označil za korak v pravo smer, ki pa bi bil po njegovem mnenju lahko storjen prej.

Poslanka iz Slovenije Tanja Fajon (S&D) je opozorila na dejstvo, da je v Evropskem parlamentu že drugič govora o Sloveniji, kar po njenih besedah potrjuje, da je nekaj v državi resno narobe. "Danes smo dobili delegirana tožilca iz Slovenije. Želim, da bosta tožilca sposobna brez očitkov o pristranskosti obravnavati zadeve, in brez poskusov slovenske vlade, ki se zdi, da so danes že na mizi, da ju diskeditira ali celo odpokliče," je dejala.

Desničarji: V Sloveniji javne institucije delujejo pravilno

V desni skupini Identiteta in demokracija (ID) so nasprotno poudarili, da je Slovenija suverena država, v kateri javne institucije delujejo pravilno. V evroskeptični skupini evropskih konservativcev in reformistov (ECR) pa so pozdravili imenovanje delegiranih tožilcev, četudi je do njega prišlo z zamudo.

Zamude pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev so bile sicer eden ključnih razlogov, da je Evropski parlament na dnevni red plenarnega zasedanja uvrstil razpravo o Sloveniji s predvideno resolucijo, o kateri naj bi glasovali decembra.


Najbolj brano