EU za države v razvoju do konca leta več kot 200 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Bruslju napovedala, da bo Evropska unija do konca leta državam v razvoju namenila več kot 200 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19, večinoma prek mednarodne pobude za pravično razdelitev cepiv Covax.

Evropska unija bo do konca leta državam v razvoju namenila več 
kot 200 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19. Foto: STA
Evropska unija bo do konca leta državam v razvoju namenila več kot 200 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19. Foto: STA

BRUSELJ > Kot je ob tem poudarila Ursula von der Leyen, EU prevzema svojo odgovornost za pomoč svetu v boju proti virusu, je pa cepljenje ključnega pomena. Prav zaradi tega je po njenih besedah bistveno, da države po vsem svetu dobijo dostop do cepiv proti covidu-19.

V okviru pobude Covax so doslej v 136 državah razdelili 122 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19.

Ob tem so danes v Bruslju sporočili, da je Team Europe, ki vključuje EU, njene ustanove in vseh 27 držav članic povezave, sprožil pobudo za proizvodnjo cepiv, zdravil in zdravstvene tehnologije v Afriki. Pobuda bo pripomogla k ustvarjanju pravih pogojev za proizvodnjo lokalnega cepiva v Afriki, za katero bo EU namenila milijardo evrov.

Cepivo naj bi izdeloval Institut Pasteur v senegalski prestolnici Dakar. Nov obrat za proizvodnjo naj bi pripomogel k zmanjšanju odvisnosti Afrike od uvoza cepiv, ki je zdaj 99-odstotna, in hkrati okrepil odpornost te celine na prihodnje pandemije.


Najbolj brano