EU poziva Kitajsko k ukrepanju proti zlonamernim kibernetskim dejavnostim, ki jih izvajajo z njenega ozemlja

Evropska unija in države članice so skupaj s partnerji danes razkrile zlonamerne kibernetske aktivnosti, ki so vplivale na gospodarstvo, varnost, demokracijo in družbo. Te aktivnosti so po njihovih informacijah izvajali z ozemlja Kitajske, zato so Peking pozvali k ukrepanju zoper hekersko skupino, so sporočili iz Bruslja.

 Foto: Tamino Petelinsek
Foto: Tamino Petelinsek

BRUSELJ > "EU in države članice močno zavračajo te zlonamerne kibernetske aktivnosti, ki se jih izvaja v nasprotju z normami odgovornega ravnanja države, kot to podpirajo vse države ZN. Še naprej pozivajo kitajske oblasti, da upoštevajo ta pravila in ne dovolijo, da se njihovo ozemlje zlorablja za zlonamerne kibernetske aktivnosti ter s primernimi ukrepi zaznajo, preiščejo in naslovijo to situacijo," je v izjavi v imenu EU opozoril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Zloraba Microsoftovega poštnega in koledarskega strežnika je spodkopala varnost in integriteto več tisoč računalnikov in omrežij po svetu, tudi v državah članicah in evropskih inštitucijah. Odkrili so tudi zlonamerne kibernetske aktivnosti proti vladnim institucijam in političnim organizacijam v EU in državah članicah ter gospodarstvu.

Te aktivnosti so povezali s hekerskima skupinama, ki sta znani pod imeni Advanced Persistent Threat 40 in Advanced Persistent Threat 31. Obe sta aktivnosti izvajali z ozemlja Kitajske z namenom kraje in vohunjenja intelektualne lastnine.


Najbolj brano