Etiopija in Eritreja po 20 letih ponovno odprli mejne prehode

Etiopija in Eritreja sta danes prvič po 20 letih ponovno odprli dva mejna prehoda med državama. Gre za nov korak k otoplitvi odnosov med državama, ki sta bili še do nedavnega sprti.

ADIS ABEBA > Državi sta ponovno odprli mejni prehod na zahodni meji, ki povezuje kraj Bure v Etiopiji in Debay Sima v sosednji Eritreji, ter na vzhodni mejni, ki povezuje etiopsko Zalambesso in eritrejsko Serho, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slovesna dogodka sta potekala na dan, ko Etiopijci obeležujejo novo leto. Slovesnosti sta se na mejnem prehodu na vzhodni meji med drugim udeležila etiopski premier Abiy Ahmed in eritrejski predsednik Isaias Afwerki, so sporočile eritrejske oblasti. Dogodka sta se udeležila oblečena v vojaške uniforme, nista pa nagovorila zbrane množice.

Vodja kabineta etiopskega premierja Fitsum Arega je dejal, da je bil namen obiska “praznovanje novega leta z etiopskimi in eritrejskimi obrambnimi silami, ki mu bo sledila normalizacija odnosov med državama”.

Eritreja je bila vse do razglasitve samostojnosti leta 1993 del Etiopije. Pet let kasneje je med državama izbruhnila krvava vojna, ki je zahtevala 80.000 smrtnih žrtev. S sporazumom iz Alžira leta 2000 je bil sklenjen dogovor o koncu vojne, čez dve leti je sledila kompromisna razsodba strokovne komisije o meji, ki je Etiopija ni priznala.

Odnosi med Etiopijo in Eritrejo so se otoplili, ko je etiopski premier junija letos napovedal, da priznava mejo med državama, ki jo je določila komisija strokovnjakov, njen kompromisnislo predlog pa so podprli tudi Združeni narodi. Abiy je nato julija po skoraj dveh desetletjih obiskal Eritrejo, državi pa sta med tem obiskom podpisali izjavo o miru in prijateljstvu.

Nekdaj sprti državi sta odtlej po 20 letih med drugim znova vzpostavili letalsko povezavo, Eritreja pa je znova odprla veleposlaništvo v Etiopiji.


Najbolj brano