Covid v Nemčiji zahteval več kot 100.000 življenj

Koronavirusna bolezen 19 je v Nemčiji zahtevala več kot 100.000 smrtnih žrtev, je danes sporočil nemški Inštitut Roberta Kocha. V zadnjem dnevu je umrlo še 351 covidnih bolnikov, skupaj pa 100.119. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je medtem narasla na 419,7, kar je največ od začetka pandemije covida-19.

BERLIN > Zaradi porasta okužb se tudi nemške bolnišnice soočajo s preobremenjenostjo, zaradi česar morajo covidne bolnike voziti v tujino, je povedal Gernot Marx, vodja nemškega združenja za intenzivno nego in nujno zdravniško pomoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po nizu omejitev, ki so jih v boju za zajezitev silovitega četrtega vala epidemije doslej sprejele posamezne dežele, so v sredo v Nemčiji začeli veljati novi ukrepi na ravni celotne države.

Ti med drugim vključujejo obvezno predložitev potrdila o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu na novi koronavirus za uporabo javnega prevoza in na delovnih mestih. Gre za dodatno omejitev, saj je enako potrdilo že od prej potrebno za vstop v notranje prostore denimo barov, restavracij in nekaterih drugih storitev.

Soočanje s pandemijo covida-19 bo tudi ena od prvih ključnih nalog nove nemške vlade, dogovor o kateri so v sredo sklenili socialdemokrati (SPD), Zeleni in liberalci (FDP). Bodoči nemški kancler Olaf Scholz je ob predstavitvi koalicijske pogodbe napovedal milijardo evrov sredstev za izplačilo dodatkov zdravstvenim delavcem, ki so v prvih vrstah v spopadu s pandemijo.

Scholz pa podpira tudi obvezno cepljenje proti covidu. Porast okužb je namreč deloma mogoče pripisati tudi prenizki precepljenosti - v Nemčiji je precepljenih 69 odstotkov prebivalcev.


Najbolj brano