British Airways zaradi stavke odpovedal skoraj vse lete z Otoka

Letalska družba British Airways je zaradi stavke pilotov odpovedala skoraj vse lete z britanskih letališč. Kot so pojasnili, niso prejeli informacij o tem, koliko in kateri piloti se bodo udeležili dvodnevne stavke, zato niso mogli načrtovati nobenih operacij in je bila odpoved letov edina možnost.

LONDON > "Po več mesecih poskusov, da bi rešili spor glede plač, nam je izjemno žal, da je prišlo do tega," je sporočila letalska družba. Poudarili so, da so se pripravljeni vrniti za pogajalsko mizo z Združenjem britanskih pilotov (Balpa).

"Združenje pozivamo, naj, prosimo, čim prej sede z nami, da lahko dosežemo dogovor," je pozval generalni direktor British Airways Alex Cruz. Balpa medtem očita, da se letalska družba ne želi pogajati.

Združenje je bilo z informacijami glede stavke zelo skopo, zato letalska družba ni mogla oblikovati ekip za današnje delo. "Nikakršnih možnosti predvidevanja nismo imeli, zato ni bilo druge kot odpovedati skoraj vse lete," so poudarili v British Airways.

Prevoznik dnevno na Otoku opravi okoli 850 letov, stavka pa naj bi prizadela skupno okoli 145.000 potnikov.

Stavka je napovedana tudi za torek. Če se bo spor glede plač nadaljeval, naj bi piloti - pri British Airways jih je zaposlenih okoli 4300 - z dela odkorakali tudi 27. septembra, grozijo pa tudi s stavko v času zimskih počitnic.

Gre za sploh prvo stavko pilotov v zgodovini družbe, potem ko je v preteklosti že stavkalo kabinsko osebje. Kljub pogajanjem z vodstvom družbe o zvišanju plač piloti dogovora niso dosegli niti po osmih mesecih. Nazadnje so zavrnili ponudbo vodstva za postopno zvišanje plač za 11,5 odstotka v treh letih. Med drugim zahtevajo udeležbo pri dobičku, kot jo imajo direktorji družbe.

Iz združenja so pred začetkom stavke sporočili, da je bila stavka zadnji od ukrepov, ob tem pa so opozorili, da se piloti "žrtvujejo" že vrsto let. Balpa ocenjuje, da bo stavka prevoznika stala okoli 40 milijonov funtov (44 milijonov evrov) dnevno.

Danes so zagotovili, da razumejo stisko potnikov, ki se soočajo z odpovedmi letov. Poudarili pa so, da je letalska družba po njihovem prepričanju že vnaprej vedela, da jih čaka takšna situacija.

Delnice skupine International Airlines Group, ki so lasti British Airways, so v začetku popoldanskega dela trgovanja na londonski borzi izgubile dva odstotka.


Najbolj brano