Britanski konservativci bi okrepili varnostne preglede državljanov EU na meji

Britanski konservativci v primeru zmage na volitvah po brexitu načrtujejo okrepitev varnostnih pregledov na mejah, kjer bi po novem avtomatično preverjali vstope in izstope. V skladu s predlogom bi med drugim državljani EU za vstop v Veliko Britanijo potrebovali potne liste, opraviti bi morali tudi postopek elektronske avtorizacije potovanja.

Britanski konservativci v primeru zmage na volitvah po brexitu 
načrtujejo okrepitev varnostnih pregledov na mejah, kjer bi po 
novem avtomatično preverjali vstope in izstope. Foto: Andraž Gombač
Britanski konservativci v primeru zmage na volitvah po brexitu načrtujejo okrepitev varnostnih pregledov na mejah, kjer bi po novem avtomatično preverjali vstope in izstope. Foto: Andraž Gombač

LONDON > Konservativci so predstavili paket petih sprememb pravil glede prestopanja meje, ki jih stranka namerava uresničiti po izstopu države iz Evropske unije.

"Ko so ljudje leta 2016 glasovali za izstop, so glasovali za ponoven prevzem nadzora na mejah," je ob naznanitvi predloga danes dejala notranja ministrica Priti Patel. Zaenkrat še vedno veljavna carinska unija in pravila glede svobode gibanja po njenem prepričanju olajšujeta vstop tako nezakonitih dobrin, kot so droge in orožje, kot tudi nezakonitih migrantov in teroristov, poroča britanski BBC.

V skladu z načrti konservativcev bi med drugim državljani EU morali pred vstopom v državo po novem opraviti postopek elektronske avtorizacije potovanja (ETA). Gre za spletni obrazec, podoben ameriškemu sistemu ESTA, njegov namen pa naj bi bil nadzirati prihode in blokirati morebitne grožnje.

Ko bi tehnologija postala dostopna, bi morali državljani EU poleg tega prestati biometrično preverjanje. Konservativci sicer glede tega napovedujejo "nadaljnje pogovore z EU v naslednji fazi pogajanj", poroča spletni portal Politico.

V skladu s predlogom poleg tega državljani EU ne bi mogli več v Veliko Britanijo vstopati z osebnimi izkaznicami, temveč bi potrebovali potne liste. Kot trdijo konservativci, se osebne izkaznice, zlasti tiste iz Italije in Grčije, "redno uporabljajo lažno".

Napovedujejo tudi preprečitev vstopa državljanom EU z obsodbami zaradi resnih kaznivih dejanj, medtem ko bi se v primeru storilcev manjših kaznivih dejanj odločali "od primera do primera", pojasnjuje BBC.

Predlog sicer ni nov - zastavljen je bil že v vladni beli knjigi priseljevanja, objavljeni decembra lani. Konservativci so takrat napovedi utemeljevali s tem, da namerava EU leta 2021 uvesti podoben sistem za državljane tretjih držav, ki za pot v EU ne potrebujejo vizuma, vključno z Britanci - gre za evropski sistem za potovalne informacije in odobritve (ETIAS).

Laburisti so bili danes do predlogov konservativcev kritični, češ da so trditve o krepitvi meje s pomočjo dogovora o brexitu neutemeljene. "S tem ko bomo zapustili celoten sistem varnosti in pravosodja EU, v realnem času ne bomo več imeli dostopa do kritičnih baz podatkov ali evropskega pripornega naloga," je dejala Diane Abbott, ki je pri laburistih pristojna za notranje zadeve.

"To bo spodkopalo sposobnost naše policije in mejnih agencij za aretacije teroristov in organiziranih kriminalcev, lahko pa bi iz nas naredilo celo varno zavetišče za begunce, ki bodo bežali pred pravosodnimi sistemi v EU," je menila po poročanju BBC.

V skladu z izstopnim dogovorom, ki ga je z EU dosegel britanski premier Boris Johnson, bo namreč Velika Britanija izstopila iz evropske agencije Europol, dostop do njenih baz pa si bo morala izpogajati v okviru novega varnostnega partnerstva med Otokom in EU. London naj bi izstopil tudi iz sistema evropskega pripornega naloga.


Najbolj brano