Biden prvič jasno podprl ustavno obtožbo proti Trumpu

Demokratski predsedniški kandidat Joseph Biden je v sredo prvič doslej jasno podprl ustavno obtožbo in odstavitev predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki Bidna obtožuje korupcije. Biden sicer ni več tako prepričljivo v vodstvu med demokratskimi predsedniškimi kandidati.

WASHINGTON > V sredo ga je v povprečju anket Real Clear Politics v boju za demokratsko nominacijo prvič od njegovega vstopa v kampanjo za malenkost prehitela senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren. Nekateri demokrati Bidna kritizirajo, da ni dovolj oster pri odbijanju Trumpovih napadov, drugi opozarjajo, da se je proti lažem težko boriti z dejstvi, saj vsak verjame, kar se mu zdi, ne glede na dejstva.

"Predsednik Trump je sam sebe obtožil z besedami in dejanji. Z oviranjem preiskave in zavračanjem sodelovanja s kongresom pa se je tudi obsodil. Pred očmi celotne Amerike je prekršil svojo prisego, izdal državo in izvršil dejanja, ki zahtevajo ustavno obtožbo. Ta je nujna za ohranitev naše ustave, demokracije in osnovne človeške integritete," je v sredo dejal Biden.

Trump se je nemudoma odzval nazaj na twitterju. "Kako patetično je videti zaspanega Joeja, ki je s svojim sinom Hunterjem na škodo ameriških davkoplačevalcev oropal najmanj dve državi milijonov dolarjev, da zahteva impeachment - ničesar nisem naredil narobe," je tvitnil Trump, ki zavrača sodelovanje s kongresno preiskavo in upa, da ga bo rešilo vrhovno sodišče ZDA s konservativno večino.

Za zdaj je svojo odvetniško ekipo okrepil z nekdanjim kongresnikom iz Južne Karoline Treyjem Gowdyjem, ki je pred leti preiskoval Hillary Clinton in kritiziral vlado predsednika Baracka Obame za vsako pomanjkanje sodelovanja s kongresom.

Dvojna merila kaže tudi Trumpov senatni zaveznik Lindsey Graham, ki trdi, da demokrati nimajo nobene osnove za ustavno obtožbo in podpira Trumpovo zavračanje sodelovanja. Ameriške televizije mu vrtijo posnetke iz leta 1998, ko je kot vodilni zagovornik ustavne obtožbe proti predsedniku Billu Clintonu zaradi varanja žene s praktikantko poudarjal ustavna pooblastila kongresa za preiskavo predsednika in razlagal, da mora vlada v celoti sodelovati.

Trump je sredo med drugim tvital proti žvižgaču, ki je prijavil njegov telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, v katerem je ameriški predsednik ukrajinskega prosil za pomoč pri preiskavi Bidna in njegovega sina Hunterja v zameno za ameriško pomoč. Demokrati so uvedli preiskavo pred ustavno obtožbo, Trump je potem celo objavil prepis telefonskega pogovora, ki potrjuje obtožbe žvižgača in nato javno pozval Ukrajino ter Kitajsko, naj preiščeta Bidnove.

Kongresni demokrati čakajo, ali bo Trump skupaj z državnim sekretarjem Mikom Pompeom v petek dodal še eno točko obtožnici o oviranju preiskave z blokado predvidenega zaslišanja nekdanje veleposlanice ZDA v Ukrajini Marie Yovanovitch. Ta ni bila navdušena nad dejavnostmi Trumpovega odvetnika Rudyja Giulianija proti Bidnovim v Ukrajini in Trump jo je predčasno odpoklical s položaja. Kritiziral jo je tudi v pogovoru z Zelenskim.

Trumpova obrambna strategija za zdaj vsaj glede na ankete ni uspešna. Te so pred izbruhom ukrajinskega škandala kazale, da je večina Američanov proti ustavni obtožbi in odstavitvi Trumpa. Po uvedbi preiskave pred ustavno obtožbo 24. septembra so se začele obračati. V sredo je celo anketa republikancem in Trumpu naklonjene televizije Fox News pokazala, da ustavno obtožbo in odstavitev predsednika podpira 51 odstotkov Američanov, proti pa jih je 43 odstotkov.


Najbolj brano