Belorusija razpisala tiralico za Tihanovsko

Belorusija je razpisala tiralico za opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko zaradi pozivanja k prevratu ustavnega reda v državi, je danes sporočilo belorusko notranje ministrstvo. Grozi ji do pet let zapora. V taboru Tihanovske nad tiralico niso presenečeni.

MINSK > "To dejanje ne preseneča nikogar. Jasno je, da režim nima zakonitih načinov, da bi ohranil oblast," je v odzivu na objavo tiralice sporočila tiskovna predstavnica Tihanovske Ana Krasulina.

Če jo bodo prijeli in spoznali za krivo, ji grozi do pet let zapora.

Že pretekli teden so ruske oblasti sporočile, da so belorusko opozicijsko voditeljico uvrstile na seznam iskanih oseb. Ruska tiskovna agencija RIA Novosti je ob tem poročala, da je Tihanovska v Belorusiji obtožena javnega pozivanja k škodovanju varnosti države. Na ruski seznam iskanih oseb je bila tako uvrščena avtomatično na podlagi dogovora o uniji z Belorusijo, so pojasnili viri v ruskih organih pregona.

Opozicijska voditeljica se je po predsedniških volitvah v začetku avgusta, na katerih jo je dolgoletni predsednik Aleksander Lukašenko premagal, zatekla v Litvo. Od tedaj se je srečala z več evropskimi voditelji, še naprej pa Lukašenka poziva k odstopu.


Najbolj brano