Bavarska sklenila predpogodbo za rusko cepivo Sputnik V

Bavarski ministrski predsednik Markus Söder je danes sporočil, da je Bavarska podpisala okvirni dogovor s proizvajalcem ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V. Hkrati je sporočil, da bi lahko v tej nemški zvezni deželi zaradi visokega deleža okužb z novim koronavirusom preložili morebitno sproščanje protikoronskih ukrepov za dva tedna.

MÜNCHEN > Bavarska je “danes podpisala dogovor o razumevanju (...) za dobavo Sputnika,” ko ga bo odobril evropski regulator, je novinarjem v Münchnu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Markus Söder.

Nemški mediji poročajo, da je Söder po seji bavarske vlade pojasnil, da bo Bavarska v primeru, če bo Evropska agencija za zdravila (Ema) odobrila uporabo ruskega cepiva, julija prejela okoli 2,5 milijona odmerkov cepiva Sputnik V, s čimer bodo na Bavarskem povečali cepilne kapacitete.

“Če bo Sputnik dovoljen v Evropi, bo Bavarska julija prejela dodatne odmerke, mislim, da gre za 2,5 milijona odmerkov,” je napovedal Söder. Nemški mediji so sicer pred dnevi poročali, da naj bi rusko cepivo proti covidu-19 od poletja proizvajali v bavarskem obratu Illertissen v bližini nemškega mesta Ulm v zveni državi Baden-Württemberg.

Obrat v Illertissnu obstaja že več kot 150 let; nekoč so tam iz čebeljega strupa izdelovali zdravilo proti revmi, kasneje je ameriško farmacevtsko podjetje Pfizer v obratu izdelovalo zdravila. Zadnjih nekaj let je obrat v lasti ruskega podjetja R-Pharm ruskega milijarderja Alekseja Repika, so poročali nemški mediji


Najbolj brano