Avstrijski parlament sprejel prepoved nošenja naglavnih rut v šolah

Avstrijski parlament je v sredo zvečer sprejel zakon, ki prepoveduje nošenje naglavnih rut v osnovnih šolah. Da bi se izognili tožbam, da zakon diskriminira muslimane, so v njem zapisali, da prepovedujejo kakršnakoli ideološka ali verska oblačila, ki so povezana s pokrivanjem glave, vendar so dopustili nekaj izjem.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

DUNAJ > Čeprav zakon uradno ni uperjen proti muslimanom, so predstavniki koalicijskih svobodnjakov (FPÖ) in konservativne ljudske stranke (ÖVP) dali vedeti, da želijo z njim prepovedati predvsem muslimanske naglavne rute.

Poslanec FPÖ Wendelin Mölzer je dejal, da je zakon signal proti političnemu islamu, poslanec ÖVP Rudolf Taschner pa je pojasnil, da želijo z ukrepom osvoboditi deklice podrejanju.

Kljub prepovedi pa bo še naprej dovoljeno nošenje judovskih kapic in patk, ki jih nosijo sikhi. Prepoved se namreč osredotoča le na oblačila, ki prekrijejo celo oziroma skoraj celo lasišče. Iz zakona so izvzeta tudi pokrivala, ki se jih nosi zaradi zdravstvenih razlogov ali za zaščito pred dežjem in snegom.

Zelo verjetno je, da bodo kritiki ali opozicija skušali zakon razveljaviti na ustavnem sodišču.

V Avstriji že od konca leta 2017 velja prepoved nošenja burk in nikaba, muslimanskih oblačil, ki zakrivata obraz. Prepoved naglavnih rut za deklice pa je avstrijska desna vlada predlagala pred več kot enim letom.


Najbolj brano