AstraZeneca naj bi EU v drugem četrtletju dostavila polovico manj cepiva proti covidu-19

Britansko-švedska družba AstraZeneca pričakuje, da bo v drugem četrtletju Evropski uniji dostavila manj kot polovico cepiva proti covidu-19, ki ga je povezava naročila v okviru dogovora. EU naj bi tako v drugem četrtletju dostavila manj kot 90 milijonov odmerkov cepiva.

Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com
Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com

BRUSELJ > Predstavnik EU, ki sodeluje v pogovorih z AstraZeneco, je povedal, da je družba obvestila EU, da bo v drugem četrtletju dostavila manj kot 90 milijonov odmerkov cepiva. Glede na pogodbo med EU in družbo bi morala povezava dobiti v drugem četrtletju 180 milijonov odmerkov.

AstraZeneca že v prvem četrtletju ni izpolnila pričakovane kvote cepiv, s tem pa se EU oddaljuje od svojih ciljev, da bodo do poletja cepili 70 odstotkov odraslih.

"Ker trdo delamo na tem, da okrepimo produktivnost evropske dobavne verige, in vse na tem, da izkoristimo globalno dostavno verigo, upamo, da bodo dostave bližje dogovoru o vnaprejšnjem nakupu," je v odzivu povedal tiskovni predstavnik AstraZenece.

Evropska komisija, ki v imenu članic koordinira pogovore s proizvajalci, se na nove številke ni želela odzvati.

Predstavnik EU je potrdil, da je AstraZeneca nameravala v prvem četrtletju dostaviti 40 milijonov odmerkov, EU pa je pričakovala 90 milijonov odmerkov.

Takrat so v družbi krivdo pripisali težavam v proizvodnji. Skupno bi tako AstraZeneca do konca junija priskrbela okoli 130 milijonov odmerkov cepiva, kar je precej manj od dogovorjenih 300 milijonov.

EU se sooča z zamudami tudi pri dobavi cepiv proti covidu-19 podjetij Pfizer in Moderna.


Najbolj brano