Asad: Sirija se bo razvijala kljub akcijam Zahoda

Sirski predsednik Bašar al Asad je na današnjem srečanju z delegacijo ruske dume v Damasku dejal, da bo Sirija nadaljevala svoj razvoj “ne glede na akcije Zahoda”; poroča ruska tiskovna agencija Tass. Tako se je odzval na sobotni napad ZDA in zaveznic na cilje v Siriji, ki je sledil domnevnemu kemičnemu napadu sirskega režima na uporniško Dumo.

DAMASK > Bašar al Asad je na pogovorih z ruskim poslancem Dmitrijem Sablinom napad označil za dejanje agresije, sicer pa pohvalil več kot 30 let star sirski protiletalski sistem sovjetske izdelave, ki naj bi prestregel večino raket, ki so jih ZDA in zaveznice v soboto izstrelile na sirske tarče.

Govorili so tudi o obnovi države po vojni. Po Asadovih besedah bo za oživitev sirskega gospodarstva potrebnih 400 milijard dolarjev, pri čemer “bi morali prednost dati ruskim podjetjem”, dodaja Tass. Sirski predsednik “ne pričakuje, da bodo v državi delale zahodne plinske in naftne družbe”, je po pogovorih še dejal Sablin.

Namestnik sirskega zunanjega ministra Ajman Susan pa je danes napovedal, da bodo inšpektorji Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki so v soboto prispeli v Damask, še danes odpotovali v Dumo. Preiskovali bodo, ali je tam res prišlo do napada s kemičnim orožjem, nimajo pa mandata, da bi ugotavljali, kdo je napad izpeljal.

“Zagotovili bomo, da bodo lahko delali profesionalno, objektivno, nepristransko in brez pritiskov,” je ob tem zatrdil Susan.


Najbolj brano