Ameriško vojaško letelo preletelo Ukrajino

Ameriške zračne sile so v četrtek opravile prelet ukrajinskega ozemlja, da s tem izrazijo podporo vladi v Kijevu potem, ko ji je Rusija zasegla vojaške ladje in 24 mornarjev v Azovskem morju. Nad Ukrajino je letelo le ameriško izvidniško letalo OC-135, na katerem pa je bila mednarodna zasedba.

WASHINGTON > Pentagon je sporočil, da je šlo za izvidniški polet v skladu s pogodbo o odprtem nebu, čas izvedbe preleta pa je namenjen ponovni potrditvi zaveze Ukrajini in drugim partnerskim državam. Američani so nazadnje tako preletavali Ukrajino leta 2014, ko ji je Rusija odvzela polotok Krim. Ta je še vedno pod nadzorom Rusije.

Za prelet je zaprosila ukrajinska vlada, na izvidniškem letalu pa so bili poleg ameriških še člani posadke in opazovalci iz Kanade, Nemčije, Francije, Velike Britanije, Romunije in predstavniki domače Ukrajine.

"Ruski napad na ukrajinske vojaške ladje, ki ni bil z ničemer izzvan, je nevarna eskalacija vzorca vse bolj provokativnih in grozilnih aktivnosti Rusije," je sporočil Pentagon in dodal, da se odnosi ne morejo izboljšati, dokler se bo Rusija tako obnašala.


Najbolj brano