150.000 delavcev stavka na plantažah čaja v Bangladešu

Skoraj 150.000 delavcev na več kot 200 bangladeških plantažah čaja je danes začelo s stavko, s katero želijo doseči 150-odstotno povišanje plač. Te so namreč med najnižjimi na svetu. Delavci svoje zahteve utemeljujejo z naraščajočo inflacijo.

DAKA > Minimalna plača za delavca na plantažah čaja v tej azijski državi trenutno znaša 120 bangladeških tak na dan oziroma približno 1,23 evra. Sindikati zahtevajo povišanje na 300 tak na dan.

Po navedbah sindikatov so tako po več krajših opozorilnih stavkah danes v 232 čajnih vrtovih v državi začeli s stavko, ki bo trajala do izpolnitev zahtev.

"Stavki se je pridružilo skoraj 150.000 delavcev. Dokler oblast ne bo upoštevala naših zahtev, noben delavec ne bo trgal čajnih listov ali delal v obratih za predelavo listov," je dejal član odbora sindikata bangladeških čajnih delavcev Sitaram Bin.

Lastniki plantaž so medtem ponudili povišanje plač za 14 tak na dan. Predsednik bangladeškega združenja za čaj M. Shah Alom je dejal, da so tudi upravljavci plantaž trenutno v težkih časih, saj se njihov dobiček zmanjšuje. Opozoril je, da so se stroški proizvodnje povečali, predvsem zaradi dviga cen plina, gnojil in goriva.

Strokovnjaki opozarjajo, da čajna industrija že desetletja sistematično izkorišča delavce na plantažah. Večina delavcev v tej pretežno muslimanski državi so hindujci. Praviloma gre za potomce delavcev, ki so jih na plantaže v času kolonializma pripeljali Britanci.


Najbolj brano