Đukanović razglasil zmago na nedeljskih predsedniških volitvah v Črni gori

Predsednik Demokratske stranke socialistov (DPS) Milo Đukanović je razglasil zmago na nedeljskih predsedniških volitvah v Črni gori, na katerih je po končnih podatkih osvojil 53,9 odstotka glasov. Ob tem je predstavil tudi prihodnje izzive Črne gore, med drugim gospodarski razvoj in polno zaposlenost.

Predsednik Demokratske stranke socialistov (DPS) Milo Đukanović Foto: Vir: Wikipedia/Stanko Gruden
Predsednik Demokratske stranke socialistov (DPS) Milo Đukanović Foto: Vir: Wikipedia/Stanko Gruden

PODGORICA > Po razglasitvi zmage je 56-letni Đukanović svoje politične nasprotnike pozval k tehtnemu premisleku o njihovem političnem položaju. Njegov najbližji zasledovalec Mladen Bojanić je po končnih podatkih volilne komisije prejel 33,4 odstotka glasov, tretje mesto pa je zasedla kandidatka opozicijske Socialdemokratske stranke Draginja Vuksanović z 8,2 odstotka glasov.

Ostali kandidati so prejeli manj kot tri odstotka glasov, kažejo danes objavljeni podatki volilne komisije po vseh preštetih glasovih. Volilna udeležba je bila 63,92-odstotna.

Bojanić, ki je nastopil kot neodvisni kandidat, predlagal pa ga je večinski del opozicije, je že po objavi delnih izidov dejal, da Đukanoviću za zmago ne bo čestital. Obtožuje ga namreč, da si je prisvojil državo in njene institucije. "Ne bi smel slaviti, ampak bi ga moralo biti sram," je dejal.

Đukanović, ki Črno goro oddaljuje od tradicionalnega zavezništva z Rusijo, rezultat volitev razume kot odločenost prebivalcev, da nadaljujejo proces približevanja evroatlantskim integracijam. Opozicijo je še opomnil, da ne morejo izničiti vsega, kar je Črna gora doslej dosegla. "To je dobra priložnost, da razumete, da se z zanikanjem demokracije in nespoštovanjem volje državljanov ne da storiti ničesar," je opozoril svoje politične nasprotnike.

Ob tem se je zahvalil svojim volilcem za zaupanje in stranki DPS, za katero meni, da je doslej opravila dobro delo v državi. Zahvalil se je tudi svojim koalicijskim partnerjem, ki so po njegovi oceni pokazali privrženost Črni gori. "Vsem v Črni gori in izven nje smo poslali sporočilo, da smo nepremagljiva koalicija," je dejal.

Napovedal je tudi, da bo obudil črnogorske potenciale. Ponovil je, da bo njegova dolžnost kot predsednika države, da nadaljuje sodelovanje z vsemi državnimi organi in s skupnostjo, saj želi ugoditi željam in sanjam črnogorskih državljanov.

Kot ključne prihodnje izzive Črne gore je izpostavil gospodarski razvoj, polno zaposlenost in dvig standarda. "Prepričan sem, da bomo s skupnimi močmi premagali težave, ki stojijo pred nami," je še dejal Đukanović, ki meni, da je zmaga na volitvah odlična odskočna deska tudi za prihajajoče lokalne volitve.

Vodja opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Tana de Zulueta je sporočila, da so volitve minile mirno ob nekaj postopkovnih nepravilnostih. Institucionalno prednost je imel kandidat vladne koalicije, torej Đukanović, je dejala, sicer pa so ocenili, da so vsi kandidati imeli možnost za predstavitev v medijih. Državna volilna komisija je spoštovala vse roke, je pa vprašljiva njena transparentnost, saj so bile vse njene seje zaprte za javnost, je dejala.

Jonas Gunarson iz Parlamentarne skupščine Sveta Evrope je dejal, da je glasovanje in štetje glasov potekalo brez težav. So pa bili opazovalci obveščeni o zlorabi državnih virov in pritiskih za glasovanje za kandidata oblasti. "Na žalost se to stalno ponavlja," je dodal. O pritiskih na volivce so bili obveščeni tudi opazovalci Ovseja, je povedala de Zuluetova.

To so bile sedme predsedniške volitve od uvedbe večstrankarskega sistema v državi. Od leta 1990 so bili predsedniki Črne gore Momir Bulatović z dvema mandatoma, Đukanović z enim mandatom med leti 1998 in 2002 in Filip Vujanović, ki je dobil tri mandate.

Đukanović sicer vplivne funkcije v državi zaseda vse od leta 1991. Odtlej je poleg predsedniškega mandata tudi šestkrat opravljal funkcijo predsednika črnogorske vlade.


Najbolj brano