Svet
Pariz se spominja konca nacistične okupacije pred 75 leti
Pariz se spominja konca nacistične okupacije pred 75 leti

Parižani danes praznujejo 75. obletnico osvoboditve francoske prestolnice izpod nacistične okupacije. Čeprav se zdi 25. avgust 1944 že daleč, se ga v francoski prestolnici vedno znova spominjajo. Danes bodo med drugim v bližini med turisti priljubljenih katakomb na trgu Denfert-Rochereau odprli novi Muzej osvoboditve Pariza.

Vodji italijanskih strank neusklajena glede Conteja na čelu prihodnje vlade
Vodji italijanskih strank neusklajena glede Conteja na čelu prihodnje vlade

V Italiji se nadaljujejo pogovori o oblikovanju koalicije med opozicijsko Demokratsko stranko (PD) in populističnim Gibanjem pet zvezd. V petek zvečer sta se prvič sestala tudi vodji PD Nicola Zingaretti in gibanja Luigi Di Maio. Slednji se zavzema, da bi tudi prihodnjo vlado vodil dosedanji premier Giuseppe Conte, čemur Zingaretti nasprotuje.

Izraelska vojska napadla iranske cilje v Siriji

Izraelska vojaška letala so v soboto izvedla napad na iranske tarče v Siriji, s čimer so iranskim silam preprečila načrtovani napad na Izrael z brezpilotnimi letali, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila izraelska vojska.

Velika Britanija v Perzijski zaliv pošilja še eno vojaško ladjo

Velika Britanija je v luči napetosti v Perzijski zaliv poslala še tretjo vojaško ladjo. Najprej je tja poslala ladjo HMS Kent, ki je nadomestila fregato HMS Montrose, medtem ko je ta na vzdrževanju v Bahrajnu. Zdaj pa na nemirno območje z misije v Tihem oceanu pošilja še rušilec HMS Defender.

Macron in Trump našla "stične točke" glede Irana, amazonskega pragozda in trgovine

Francoski predsednik Emmanuel Macron in njegov ameriški kolega Donald Trump sta na današnjem kosilu pred začetkom vrha skupine sedmih najrazvitejših držav G7 v Biarritzu našla stične točke glede iranskega jedrskega programa, požarov v amazonskem pragozdu in trgovine, so sporočili iz urada francoskega predsednika.

Severna Koreja izstrelila dve raketi v morje

Severna Koreja je danes v morje ob svoji vzhodni obali izstrelila dve raketi, je potrdil generalštab južnokorejske vojske. To je bila že sedma takšna izstrelitev v manj kot mesecu dni.

Trump napovedal dodaten dvig carin na kitajski uvoz
Trump napovedal dodaten dvig carin na kitajski uvoz
Zaradi zaprtja štirih Ryanairovih baz v Španiji ogroženih 500 delovnih mest

Irski letalski prevoznik Ryanair bo v Španiji zaprl štiri baze, zaradi česar je po navedbah sindikatov ogroženih okoli 500 delovnih mest. V prevozniku so sicer zapisali, da bodo izgube delovnih mest poskušali do najmanjše mogoče mere zmanjšati z razporeditvijo zaposlenih.

Francija zaradi požarov v amazonskem pragozdu stopnjuje politični pritisk na Brazilijo

Francoska vlada je potrdila, da bo zaradi okoljske politike brazilskega predsednika Jaira Bolsonara nasprotovala trgovinskemu sporazumu, ki ga je EU sklenila z državami južnoameriškega trgovinskega bloka Mercosur. Predlog francoskega predsednika Emmanuela Macrona o razpravi o požarih v amazonskem pragozdu na vrhu G7 medtem dobiva vse več podpore.

Umrl pomemben donator ameriških republikancev David Koch
Umrl pomemben donator ameriških republikancev David Koch
Salvini po sprožitvi vladne krize izgublja podporo

Italijanska skrajno desna stranka Liga Mattea Salvinija, ki je sprožil vladno krizo, izgublja podporo. V četrtkovi anketi inštituta Tecne je Ligo podprlo 31,3 odstotka vprašanih, medtem ko jo je v začetku avgusta podpiralo 38 odstotkov. Gibanje pet zvezd in Demokratska stranka, ki sta začeli koalicijske pogovore, pa sta pridobili podporo.

V stampedu na koncertu v Alžiru več mrtvih

Pet ljudi je umrlo, najmanj 23 pa je bilo ranjenih, ko je pred koncertom znanega alžirskega raperja na stadionu v alžirski prestolnici Alžir v četrtek zvečer prišlo do stampeda. Po navedbah prič je bil incident posledica prerivanja množice obiskovalcev na ozkem vhodu na stadion.