Zmagal Idrijčan Božič

Danes se je v Gradišču pri Vipavi končal 4. stokilometrski gorski tek Ultra trail Vipavska dolina. Presenetljivi zmagovalec je Idrijčan Jan Božič. Primorsko zmagoslavje je z zlatom v gorskem maratonu dopolnil še član Nanosa Aleš Žontar.

Zmagovalec Jan Božič v cilju v Kampu Tura na Gradišču pri Vipavi 
po stotih kilometrih. Foto: Igor Mušič
Zmagovalec Jan Božič v cilju v Kampu Tura na Gradišču pri Vipavi po stotih kilometrih. Foto: Igor Mušič

GRADIŠČE > Osrednji dogodek četrtega festivala teka na prostem, danes končanega Ultra traila Vi pavska dolina, je bil gorski tek na 106 kilometrov, ki je štel tudi kot kvalifikacijski za najprestižnejšo tovrstno prireditev v Evropi, tek okoli Mont Blanca. Po 12 urah in 34 minutah ga je presenetljivo dobil novinec na tem tekmovanju, sicer pa nekdanji kolesar, gornik in plezalec, 29-letni Idrijčan Jan Božič. Premagal je vse krize, drobne poškodbe in težave z vremenom, ki spremljajo takšna dolgotrajna tekmovanja, na katerih se razmere na progi pogosto drastično spreminjajo.

Tekače je v soboto ob prvem svitu na startu v Ajdovščini, kjer se jih je zbralo 279 in 15 držav, najprej ovirala burja. Med tekom po Gori in Trnovski planoti z najvišjo točko na 1495 metrov visokih Golakih in najnižjo na spustu na Batujsko polje (60 m) je sledila vročina ob veliki vlažnosti pred prihodom nevihte. Po prečkanju Vipavske doline in vzponu na Kras je tekače pričakala nevihta sodro, točo in težavami s pohladitvijo. Prav ta del teka je že pred vzponom na Nanos in spustom v cilj v Kampu Tura na Gradišču pri Vipavi naredil največjo selekcijo. Odstopilo je 70 tekmovalcev. Po premaganih 11.000 metrih višinske razlike (seštevek vzponov in spustov), je Jan B0žič pridobil precejšnjo prednost 28 minut pred prvim favoritom tekme, Špancem Alvarom Rodriguezom Barriero, sicer izkušenim tekačem na tovrstnih prireditvah, ki je imel v konkurenci največ točk na mednarodni gorski ultra maratonski lestvici.

“V prvem delu teka po Gori in Trnovski planoti ter na prvem spustu v dolino mi je šlo odlično. Ušel sem nevihti, kar mi je pomagalo, da sem lažje premagal krizo na asfaltnem in ravninskem delu proge na Krasu, ki mi ne leži. V klancu na Nanos sem bil močan, na spustu pa ni bilo težav,” je povedal zmagovalec, sicer študent zdravstvene nege.

Prireditelje ŠD Tura iz Vipave, ki je zahtevno tekmo izpeljalo z več kot 300 prostovoljci iz celotne Vipavske doline, je veselo presenetil domačin, nekdanji igralec in trener mlajših selekcij nogometašev Pri morja, Andi Mamić, ki je v zadnjem delu preizkušnje iz sedmega napredoval kar na tretje mesto. Na cilju je bil že krepko pred sobotnim sončnim zahodom - s časom 13 ur in 12 minut. V finišu je ugnal še precej iz kušenejšega gornika z Jezerskega Primoža Šenka. Zadnji tekač je v cilj prišel danes malo po 11. uri.

“Nogomet mi je dal dobro osnovo, ampak nogomet je pravo šminkerstvo proti tem naporom. Zadnja leta se intenzivno uk varjam z dolgimi teki, krize pa premagujem s poslušanjem punk rock in metal glasbe,” je svoja občutja na cilju strnil br0nasti do mačin.

Glavni organizator Boštjan Mikuž je ob takšnem razpletu sijal od navdušenja: “Evfvorija je na vrhuncu. Tudi organizatorji smo bili že utrujeni, saj smo v zadnjem tednu bolj malo spali, a smo zaradi uspeha domačih tekačev dobili novo energijo. Vsa zahvala gre tekmovalcem za dober odziv in prostovoljcem za požrtvovalno delo. Prihodnje leto bomo poskušali tek podaljšati na sto milj. Lep razvoj prireditve je gotovo v veliko spodbudo našemu domačinu Dejanu Korenu, ki je bil pobudnik in v začetku gonilna sila te tekme in sedaj okreva po težki gorniški nesreči.”

Za veselje v ciljni areni je dodatno po skrbel še novi državni prvak v gorskem maratonu, član Nanosa iz Podnanosa Aleš Žontar: “S klubskim kolegom Markom Tratnikom sva imela zanimiv dvoboj za zmago. Ostalih zasledovalcev sva se otresla že pred zadnjim vzponom na Nanos. V finišu klanca sem bil močnejši, na spustu pa sem zadržal tempo v obdobju, ko so Tratnika zagrabili krči. Vesel sem, da sem spet uvrščen na SP v gorskem maratonu, ki bo letos na Poljskem.”


Najbolj brano