Zlata lisica na obisku na Gorenjskem

Kranjska Gora bo v razmaku meseca dni prizorišče štirih tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju. Ta vikend se bodo v obeh tehničnih disciplinah pomerila dekleta, ki jih po selitvi Zlate lisice iz Maribora danes na podkorenski strmini čaka veleslalom, jutri pa še slalom.

Ana Bucik je v letošnji sezoni naredila občuten korak  naprej v 
veleslalomu. Foto: STA
Ana Bucik je v letošnji sezoni naredila občuten korak naprej v veleslalomu. Foto: STA

KRANJSKA GORA > Sreča v nesreči, bi lahko dejali za prireditelje tekem pod Pohorjem, ki so že nekajkrat rešitev v stiski poiskali v Kranjski Gori. Nazadnje predlani, letos pa so se zaradi vremenskih nevšečnosti spet zatekli na nadomestno prizorišče. Tudi zaradi zastopanosti v koledarju svetovnega pokala je vsekakor pomembno, da tekmi ostaneta v Sloveniji. Res pa je, da sta obe progi po konfiguraciji in tudi snežni podlagi precej različni. Potemtakem nekatera dekleta raje tekmujejo na Pohorju, spet druga so se razveselila selitve na slovenski severozahod.

Štajerska ali Gorenjska pa ne predstavlja bistvene razlike za Mikaelo Shiffrin, ki je v zadnjih treh letih osvojila zlato lisico. Najboljša je bila v seštevku slaloma in veleslaloma, kar ne čudi, saj gre za tehnično najbolje podkovano smučarko sploh. Pri 25 letih je Američanka zbrala že 66 zmag v svetovnem pokalu. Tudi absolutni rekord Šveda Ingemarja Stenmarka, ki je 86-krat stal na najvišji stopnički, se ne zdi več tako oddaljen cilj. Po drugi strani je prav s Shiffrinovo povezana največja neznanka pred tekmama v Kranjski Gori. Zaradi žalovanja po smrti očeta se je začasno umaknila iz smučarske karavane in tudi iz soja medijskih žarometov. Še včeraj popoldne so se namreč vrstila ugibanja, ali bo Američanka tekmovala v Kranjski Gori, potem ko je izpustila predvideni trening v Avstriji.

Iz Avstrije na Japonsko

Moška karavana svetovnega pokala se je mudila v avstrijskem Saalbachu, kjer so izpeljali tekmi v hitrih disciplinah, ki sta bili sprva sicer predvideni na olimpijskem prizorišču na Kitajskem. Včerajšnji superveleslalom je pripadel Norvežanu Aleksandru Kildeju. Od Slovencev sta do točk prišla Martin Čater z 21. in Klemen Kosi z 29. mestom. Miha Hrobat in Boštjan Kline, ki je utrpel boleč udarec, sta odstopila. Svetovni pokal se konec prihodnjega tedna nadaljuje na Japonskem, kjer bosta v veleslalomu in slalomu pod drobnogledom Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

V vsakem primeru utegneta nastale okoliščine izkoristiti najbližji zasledovalki Shiffrinove v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki ga je Američanka dobila v zadnjih treh sezonah. Italijanka Federica Brignone, ki zaostaja 145 točk, bi lahko na svoj račun prišla v današnjem veleslalomu. Slovakinja Petra Vlhova, ki ima v primerjavi s Shiffrinovo 334 točk primanjkljaja, pa je tako ali tako močna v obeh tehničnih disciplinah. V Kranjski Gori bo ob progi gotovo napenjalo glasilke lepo število njenih slovaških rojakov, ki jo zvesto spremljajo na tekmah po stari celini.

Še večje podpore navijačev bo gotovo deležna Meta Hrovat, ki bo tekmovala dobesedno pred domačim pragom. Teren pozna do potankosti, potem ko je leta 2018 že prebila led pred kranjskogorskim občinstvom, bi lahko šlo tokrat laže. V dveh letih si je nabrala že kar nekaj izkušenj v svetovnem pokalu, res pa je, da 22-letnici v tej sezoni ni šlo vse po načrtih. Zlasti v veleslalomu, kjer se je lani prebila med prvokategornice, se ji je sprva kar precej zatikalo. Tudi sicer je vprašanje, kakšna so razmerja moči, potem ko je od zadnje tekme v tehničnih disciplinah minil že lep čas.

Za točke svetovnega pokala v slalomu so se dekleta v Flachauu pomerila natanko pred mesecem dni, ko je Ana Bucik z 18. mestom prišla do izida sezone v svoji paradni disciplini. Dotlej je Novogoričanka boljše dosežke v letošnji zimi z uvrstitvami v finalne vožnje nizala v veleslalomu, kjer v slovenskem taboru danes precej pričakujejo od Tine Robnik.


Najbolj brano