Zlat, srebrn in bronast

Že prvi tekmovalni dan na evropskem prvenstvu v spustu je prinesel veliko razlogov za zadovoljstvo gostiteljem. Slovenska reprezentanca se je v klasičnem spustu razveselila treh odličij, najžlahtnejšega kajakaš Simon Oven.

Kajakaš Simon Oven je na Soči postal evropski prvak v spustu.  Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Kajakaš Simon Oven je na Soči postal evropski prvak v spustu.  Foto: Kajakaška zveza Slovenije

TRNOVO OB SOČI > Slovenci so torej potrdili status velesile v spustu in na domači Soči pokazali svojo (pre)moč. Razred zase je bil med kajakaši Simon Oven. Po lanskem naslovu svetovnega prvaka v klasičnem spustu je bil nesporni favorit za zlato tudi na prvenstvu stare celine. Visoka pričakovanja je upravičil. Konkurenci ni pustil blizu, za tekmece je bil nedotakljiv. “V zgornjem delu, kjer je bil tok še bolj miren, sem imel načrt, da se res poženem na vso moč, potem pa nadaljujem skozi zahtevnejši del bolj z občutkom. V zgornjem delu sem se skoraj malo preveč gnal, ampak sem nekako pretrpel in se prebil skozi tehnični del. Naposled mi je uspelo,” je povedal Oven, ki je imel v cilju občutno prednost pred zasledovalci.

Novi evropski prvak torej ni bil vprašljiv, za Ovnom pa se je odvijal boj za drugo in tretjo stopničko na zmagovalnem odru, ki je bil na koncu skoraj povečini slovensko obarvan. Z zaostankom 11.53 sekunde je srebro osvojil Anže Urankar, ki si je lani na svetovnem prvenstvu priveslal bron, a v sprintu. Tudi zato je bil nad svojim uvodnim dosežkom na Soči prijetno presenečen. “Za Simona smo vedeli, da je res dober. Skupaj sva opravila veliko treningov, tako da mislim, da nama je to zelo pomagalo. Imel sem zelo dobro vožnjo, to je bil moj maksimum,” je povedal Urankar, ki je za dobro sekundo ugnal bronastega Čeha Adama Satkeja.

3

odličja so uvodni dan evropskega prvenstva v spustu osvojili slovenski reprezentanti

Tim Novak je zasedel enajsto mesto, kajakaš Soških elektrarn Nejc Žnidarčič pa se je nastopu odpovedal. Naposled se je odločil, da bo prihranil moči za sprint, kjer bodo jutri kvalifikacije, v soboto pa tekmi za odličja med posamezniki in ekipno. Že danes bodo na Soči moštvene vožnje v klasičnem spustu, kjer bodo slovenski kajakaši ne glede na zasedbo med kandidati za odličja.

Sicer pa je slovenska reprezentanca včeraj lahko proslavila tudi bron Blaža Cofa med kanuisti. Tako kot Urankar je večja pričakovanja gojil za sprint, kjer je bil lani svetovni prvak, a naposled se ni branil niti odličja v klasiki. “Bil sem res presenečen, kako dobro mi je šlo. Dobro sem se počutil, veslal sem na polno in dal vse od sebe,” je povedal Cof, ki je za evropskim prvakom, Hrvatom Emilom Milihramom, zaostal 26 sekund. Drugi je bil z zaostankom sedmih sekund Čeh Ondrej Rolenc.


Najbolj brano