Želijo si sproščenega zaključka

Po slovenskih nogometaših bodo v Latviji kvalifikacijsko tekmo za uvrstitev na evropsko prvenstvo odigrali še rokometaši, ki so v precej udobnejšem položaju. Vozovnico za zaključni turnir 24 reprezentanc stare celine so si namreč že priigrali.

Borut Mačkovšek (z žogo) bo s soigralci v Latviji potrjeval prvo 
mesto v skupini. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Borut Mačkovšek (z žogo) bo s soigralci v Latviji potrjeval prvo mesto v skupini. Foto: Tomaž Primožic/FPA

RIGA > Da preboj na razširjeno evropsko prvenstvo (EP) ni vprašljiv, je bilo jasno že ob žrebu kvalifikacijskih skupin. Ples kroglic je Sloveniji ob Latvijcih namenil še Nizozemce in najšibkejšo zasedbo skupine 4, Estonijo, s katero bodo v nedeljo v koprski Bonifiki izbranci Veselina Vujovića sklenili kvalifikacije. Prav veliko neznank, kar zadeva slovenske rezultatske cilje, ni ostalo. Do štirih zmag v štirih tekmah sicer niso prišli povsem gladko, saj so bili na Nizozemskem na robu poraza. To sicer ne spreminja izhodišč po žrebu, ki je slovenske rokometaše postavil v vlogo nespornih favoritov skupine. V preostalih dvobojih bodo poskušali potrditi prvo mesto in si tako priigrati status nosilca pred žrebom skupin EP, 28. junija na Dunaju.

Naloga ne bi smela biti prezahtevna. Današnji tekmeci Latvijci so edini poraz doživeli prav na začetku kvalifikacij v Mariboru. Slovenija je zmagala s 27:21, kar pomeni, da bi za obstanek na vrhu skupine po vsej verjetnosti danes zadostoval že poraz, ki bi bil nižji od šestih golov. V nedeljo gre namreč z Estonci, ki so jih že v gosteh ugnali za enajst zadetkov, pričakovati še eno gladko zmago. Ne nazadnje je Vujović za junijsko akcijo vpoklical domala najmočnejšo zasedbo, ki je na prijateljski tekmi v soboto igraje opravila z Avstrijo. Naša severna soseda bo prihodnje leto skupaj z Norveško in Švedsko gostila prvenstvo stare celine, kamor se želi prvič uvrstiti tudi Latvija, kjer je rokomet v globoki senci hokeja in košarke ter (še) nima domovinske pravice.

Skupina 4

Vrstni red - Slovenija 8 točk, Latvija 6, Nizozemska 2, Estonija 0; 5. krog, danes - Latvija : Slovenija, jutri - Estonija : Nizozemska.

O Kristapsu Porzingisu, 220 centimetrov visokem centru, ki se je to pomlad v Dallasu pridružil Luki Dončiću v ligi NBA, latvijski športni zanesenjaki vedo pravzaprav vse, le pet centimetrov nižjega Dainisa Krištopansa, ki rešeta rokometne mreže z desnega zunanjega položaja, pa utegnejo podrobneje še spoznati. Nemara ga imajo ta čas bolj v čislih makedonski navijači, potem ko je bil med najzaslužnejšimi posamezniki v vrstah skopskega Vardarja, ki je na začetku meseca osvojil zaključni turnir lige prvakov. Krištopans je bil drugi strelec tekmovanja, v finalu pa je zagrenil življenje Veszpremu in tudi slovenskim reprezentantom Gašperju Marguču, Blažu Blagotinšku ter Izolanu Borutu Mačkovšku. Naši fantje si bodo danes želeli dati vsaj majhen obliž na klubske rane.

Krištopans je najmočnejše orožje Latvijcev, ki bi si z remijem že zagotovili drugo mesto in uvrstitev na EP. Sicer ga bodo morali potrjevati v gosteh pri Nizozemcih, ki so jih doma premagali za štiri gole. Slovenci si bodo že danes z zmago v Valmieri poskušali zagotoviti prvo mesto v skupini in nato sproščen zaključek kvalifikacij v Kopru, kamor se v nedeljo ob Vujoviću vrača tudi Aleks Vlah.

17 igralcev

Slovenska reprezentanca je v Latvijo odšla s 16 igralci, tam pa se bo ekipi pridružil še Miha Zarabec. Izmed reprezentantov, ki so sodelovali na pripravah v Zrečah, so iz moštva izpadli Jaka Malus, Gašper Marguč, Aljaž Panjtar, Tilen Kodrin in Vid Kavtičnik, ki ima še nekaj manjših težav s poškodbo. Nejc Cehte, ki ga je Veselin Vujović uvrstil na širši seznam, se bo ekipi pridružil pred tekmo z Estonijo, v nedeljo, ob 18.00, v koprski Arena Bonifika.


Najbolj brano