Žakljeva brez konkurence

Na četrti dirki slovenskega pokala v ciklokrosu, ki je štela za državno prvenstvo, je med člani zmagal Rok Korošec, pri članicah pa slovenska olimpijka z Ledin nad Idrijo Tanja Žakelj.

Utrinek  s sobotnega državnega prvenstva v ciklokrosu v Ajdovščini. Foto: KK Izvir Vipava
Utrinek s sobotnega državnega prvenstva v ciklokrosu v Ajdovščini. Foto: KK Izvir Vipava

AJDOVŠČINA > Kolesarje je v Vipavski dolini pričakalo sončno vreme in prav spomladanske temperature, ki so se povzpele na 12 stopinj Celzija. Za ostalo so poskrbeli prireditelji iz KK Izvir Vipava, ki so pripravili razgibano in raznovrstno progo z asfaltnimi, travnatimi in makadamskimi odseki. Tekmovalce je vodila okrog mestnega stadiona, dolžina kroga pa je merila 2,1 kilometra. Na dirki se je pomerilo 90 kolesarjev oziroma kolesark.

Manjkal je lanski državni prvak Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki se po lanskem rezultatskem izbruhu med poklicnimi kolesarji povsem posveča pripravam na cestno sezono. Med člani, ki so prevozili devet krogov, pričakovano ni bilo niti Luke Mezgeca (Mitchelton Scott), ki je dobil tekmi v Šenčurju in Ljubljani. Dobro polovico dirke je v elitni kategoriji kazalo na troboj za zmago. Vanjo sta bila vpeta tudi člana novogoriške ekipe Meblojogi Pro-Concrete Matevž Govekar in Mihael Štajnar ter Rok Korošec (Ljubljana Gusto Santic). Po 7. krogu sta ostala v ospredju Korošec in Govekar. Oba izhajata iz gorsko-kolesarskih vrst, oba imata tudi že kar nekaj tekmovalne kilometrine na cesti. Več jo ima Korošec, ki je dokazal, da ga ne uvrščajo zaman med boljše slovenske sprinterje. V cilj je prišel 45 sekund pred Govekarjem ter minuto in 54 sekund pred Štajnarjem.

90 tekmovalk in tekmovalcev se je udeležilo tekme v ciklokrosu

Med članicami Tanja Žakelj (Unior Devinci Factory Racing) ni imela prave konkurence, zato tudi ni vozila na polno. “Sprva sem imela okoli sebe še mladince, a so nekateri prehitri zame. Težko je stisniti vse iz sebe, če ni nikogar, ki bi te v to prisilil. Na koncu je malo zmanjkalo motivacije. Bi pa se v takem tempu lahko vozila še nekaj krogov,” je povedala Žakljeva. Med starejšimi mladinci je po diskvalifikaciji Matica Kranjca Žagarja naslov državnega prvaka pripadel Fabijanu Kralju (KK Pantal). Med mlajšimi mladinci je prvo mesto osvojil Jure Rus (MBK Črni Vrh), državne naslove pa so podelili še v štirih kategorijah.

Kategorije dečkov in deklic niso štele za državno prvenstvo. V kategoriji dečki A je bil tretji Pij Kovač (Izvir). Pripravili so tudi cici dirko deklic in dečkov mešano, mlajših od 10 let, kjer je zmagal Miha Dakskobler (Črni Vrh). Jaka Ukmar (KK Nova Gorica) je bil tretji.


Najbolj brano