Zajc in Mevlja brez Evrope

Pretekli nogometni vikend je pomenil pravšnje ogrevanje za nadaljevanje lige prvakov, kjer se že ta teden obeta pravi ognjemet. Nič manj zanimivo pa ne bo niti v evropski ligi.

Miha Zajc (prvi z desne) in Miha Mevlja (drugi z desne) se bosta  
bržkone spet srečala šele marca na reprezentančnem zboru. Foto: Simon Maljevac
Miha Zajc (prvi z desne) in Miha Mevlja (drugi z desne) se bosta bržkone spet srečala šele marca na reprezentančnem zboru. Foto: Simon Maljevac

NOVA GORICA > Že jutri bo namreč na sporedu dvoboj med Fenerbahčejem in Zenitom, kjer pa ne bo soočenja Mihe Zajca in Mihe Mevlje. Primorska reprezentanta sta bila zadnji dan januarskega prestopnega roka v središču navzkrižnih kupčij, ki so Zajca pripeljale v Istanbul, Mevljo pa pustile v čakalnici v St. Peterburgu. Jutri ju ne bo, ne na igrišču ne na klopi. Turški in ruski klub Zajca in Mevlje namreč nista prijavila za spomladansko nadaljevanje v evropskih pokalih, enako je pred jutrišnjo prvo tekmo osmine finala lige prvakov s Portom storila Roma v primeru Žana Celarja. Nogometaša, ki zabija zadetke za mlado ekipo, ni med 25. Rominimi izbranci, kot je bil, denimo, jeseni v skupinskem delu elitnega klubskega tekmovanja.

Prav tako je pričakovana novica, da je Zenit z evropskega seznama umaknil Mevljo. Reprezentančni branilec je ob soglasju Rusov kot posojen igralec zadnji januarski dan že sklenil pogodbo z Empolijem, ki pa je za dve minuti zamudil skrajni rok za registracijo. Pristojni pri italijanski nogometni zvezi so napovedali, da bodo še enkrat pretresli pogodbo, ki je sicer že dobila zeleno luč od Fife. Postopek, za katerega so predvideli, da se bo razpletel na začetku preteklega tedna, se je zavlekel, zainteresirane strani pa medtem izgubljajo potrpljenje.

Osiromašen vikend

Za primorskimi reprezentančnimi zdomci je sicer tekmovalno osiromašen vikend. Eni so manjkali zaradi poškodb oziroma zdravstvenih preglavic, drugi so imeli stranske vloge zavoljo taktičnega izbora trenerjev, tretji še niso začeli sezone. Leo Štulac je v italijanski serie A igral od 77. minute za Parmo, ki je doma z 0:1 izgubila z Interjem. Andraž Struna je na Cipru v igro vstopil v 59. minuti pri Anorthosisu, ki je doma z 2:0 ugnal Nea Salamis.

Empoli končno odločitev pričakuje danes, v nasprotnem bi lahko sprožil tožbo proti italijanski zvezi zaradi povzročene škode. Nestrpni pa so tudi v Rusiji, kjer se bo spomladanski del prvenstva sicer začel prve dni marca. Jasno je tudi, da vodilni Zenit na Mevljo v nadaljevanju sezone ne računa, nogometaš iz Lokve na Krasu pa želi po pičlo odmerjenih minutah v jesenskem delu ujeti igralni ritem. Če ne bo obveljal dogovor z Empolijem, obstaja velika možnost, da bo ostal v Rusiji, kjer prestopni rok traja do 22. februarja. Za Mevljo se bojda zanima moskovski CSKA, a ni prav verjetno, da bi Zenit prepustil svojega igralca enemu od glavnih tekmecev za naslov ruskega prvaka. Bolj verjetna se zdi vrnitev v Rostov, od koder je Mevlja pred sezono 2017/18 za osem milijonov evrov prestopil k Zenitu.

Fenerbahče je za Zajca Empoliju odštel 6,5 milijona evrov in pristavil še pravico do igralskega kartončka za Turka Saliha Ucana. Šempetrski reprezentant se še prilagaja na istanbulsko mravljišče. V turški metropoli čaka na stanovanje in ognjeni krst v novem klubskem dresu. Pretekli vikend ga je preprečil neugoden razvoj dogodkov na prvenstveni tekmi, v kateri je Fenerbahče že ob polčasu ostal z igralcem manj, za povrh pa je bil v končnici tekme pri Kayserisporju poražen. Zajc je obsedel na rezervni klopi, zaradi poškodb v obrambni vrsti pa primorskega reprezentanta ni na klubskem seznamu za evropsko ligo, kamor je trener Ersun Yanal od ofenzivnih adutov oziroma novincev raje uvrstil zimsko okrepitev iz Chelseaja, nigerijskega reprezentanta Victorja Mosesa.


Najbolj brano