Zagreb ne bo več prijateljski

Slovenski rokometaši gredo na Hrvaško z zmagovalnim občutkom. Še drugič so v pregledni tekmi ugnali Srbijo. Odslej bo šlo zares. Jutri se začenja evropsko prvenstvo, Slovenijo pa za uvod v soboto čaka obračun z Makedonijo.

Gašper Marguč je bil   ob Blažu Jancu s štirimi zadetki najboljši strelec Slovenije na 
sinočnji tekmi s Srbijo.  Foto: STA
Gašper Marguč je bil ob Blažu Jancu s štirimi zadetki najboljši strelec Slovenije na sinočnji tekmi s Srbijo.  Foto: STA

VELENJE > Tako kot večer prej v Murski Soboti so tudi v Velenju gledalci napolnili Rdečo dvorano, v kateri sta selektorja po pričakovanju precej premešala postavi na igrišču. Pri tem sta seveda želela preizkusiti še nekaj taktičnih različic, pa tudi prihraniti kakšnega aduta pred evropskim prvenstvom (EP), ki se bo za Srbijo začelo že jutri. Po potovanju v Split jo za uvod čaka ognjeni krst z gostitelji Hrvati. Slovenski reprezentanti pa se bodo jutri z vlakom odpravili v bližnji Zagreb, kjer bodo v soboto prvenstvo stare celine odprli v obračunu z Makedonijo.

Veselin Vujović bo zaradi ohlapnih pravil pri menjavah v hrvaško prestolnico popeljal 19 rokometašev. Včeraj je tekmo ob robu igrišča ob domačinu Vidu Kavtičniku, ki še celi rane na strelni roki, in vratarju Matevžu Skoku, pospremil tudi Colčan Patrik Leban. V udarni sedmerki pa je tekmo spet začel drugi Primorec v reprezentanci, Borut Mačkovšek. Izolan je v enem od prvih napadov zatresel srbsko mrežo, potem pa ni bil več tako odločen v zaključkih. V obrambi je z Blažem Blagotinškom sicer dobro pokrival zorni kot srbskim ostrostrelcem, gostitelji pa so kljub težavam v napadu do 20. minute ohranjali minimalno prednost. Po kopici menjav na obeh straneh se je tehtnica počasi nagnila na srbsko stran. Razigral se je zlasti nekdanji rokometaš Celja Nemanja Zelenović, na drugi strani pa je strelsko ravnotežje držal Gašper Marguč, ki je eden redkih, ki je odigral ves prvi polčas, v katerem Vujović ni mogel biti zadovoljen z napadalnim izborom akcij.

Slovenija : Srbija 33:25 (14:15)

Rdeča dvorana, gledalcev 1800, sodnika: Sok in Lah (oba Slovenija).

Slovenija: Lesjak, Kastelic, Blagotinšek 2, Henigman 3, Marguč 4 (1), Janc 4, Potočnik 1, Cingesar 3, Cehte 1, Medved 3, Zarabec 2, Bezjak 2, Barišić-Jaman 1, Grebenc 2, Žabič, Mačkovšek 2, Mlakar 3, Suholežnik. Sel.: Veselin Vujović. Srbija: Milosavljev, Obradović 5, Vorkapić, Crnoglavac 1, Đukić 1, Radivojević, Marković, Stojković 3, N. Ilić 1 (1), V. Ilić 2, Zelenović 6, Beljanski 2, Jovanović 3, Stevanović 1. Sel.: Jovica Cvetković. Sedemmetrovke: Slovenija 2 (1), Srbija 1 (1); izključitve: Slovenija 8, Srbija 12 minut.

Drugi del se je za gostitelje začel bistveno bolje. Tudi po zaslugi Nika Henigmana, ki je po operaciji kolena očitno dobro okreval. S tremi zadetki v kratkem razmaku je imel ob strnjenih obrambnih vrstah največ zaslug za delni izid 6:1 do 48. minute. V napadu sta se mu kmalu priključila Jan Grebenc in Miha Zarabec, in ko je nekaj žog v vratih polovil tudi Urh Kastelic, so se gostitelji dokončno odlepili. Čas je bil tudi za kakšno duhovito potezo v napadu, ki je dvignila na noge gledalce za dobro popotnico pred EP.

“Dvoboja s Srbijo sta pokazala, da imamo še precej rezerv v igri, Verjamem, da bomo odpravili pomanjkljivosti in skozi prvenstvo stopnjevali formo,” je povedal Blaž Janc.


Najbolj brano