Začenja se sezona svetovnega pokala v gorsko kolesarskem krosu

Jutri se bo v nemškem Albstadtu začela sezona svetovnega pokala gorskih kolesarjev v olimpijskem krosu. V Nemčijo je odpotovalo šest Primorcev - na čelu z olimpijko Tanjo Žakelj, ki bo tekmovala v nedeljo.

Primorka Tanja Žakelj je na lanskem SP osvojila 9.mesto.   Foto: Igor Mušič
Primorka Tanja Žakelj je na lanskem SP osvojila 9.mesto.  Foto: Igor Mušič

ALBSTADT > Selektor slovenske reprezentance - sicer trener MTB kluba Črni Vrh nad Idrijo - Matjaž Budin- je v Nemčijo odpeljal osem tekmovalcev. V absolutni konkurenci bosta nastopila član kamniškega Calcita Rok Naglič in olimpijka (ta status ima že zagotovljen tudi za letošnji Tokio) Tanja Žakelj (Unior Sinter) z Ledin nad Idrijo. Med mlajšimi člani je kriterije za nastop v Nemčiji izpolnil tudi črnovrški kolesar Jakob Klemenčič, a se je zaradi maturitetnih obveznosti uvodni dirki odpovedal. V mladinskem svetovnem pokalu (ta bo na vrsti jutri) bomo imeli tri predstavnike: v moški konkurenci Matjaža Lozarja iz Črnega Vrha in Matica Kranjca Žagarja (Calcit), med dekleti pa Vito Movrin (Energija Domžale). Sočasno bo v Nemčiji bo na dirki svetovne serije za mlajše mladince tekmovala tudi slovenska selekcija te starostne kategorije, v kateri so izključno črnovrški kolesarji: Jure Rus, Tine Jereb in Nace Gnezda. Ker Slovenija v moški konkurenci še nima kolesarja za olimpijsko dirko, je selektor zagnal obsežno delo z mladimi, ki naj bi sadove obrodilo z vsaj eno uvrstitvijo na naslednjo olimpijsko dirko v Parizu.

Žakelj: Pred svetovnim pokalom ne vem prav dobro, kakšna je moja forma

Na uvod svetovnega pokala je v Albstadt dopotovalo kar 491 tekmovalcev iz 43 držav. Konkurenca bo - predvsem zaradi bojev za še zadnja olimpijska mesta - kompletna. Tanja Žakelj je pri 32 letih svoje najboljše čase (dvakrat je zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala) že pustila za seboj, a je kot 28. kolesarka svetovne lestvice še vedno del širše elite, z izkušnjami pri tempiranju forme za ključne tekme pa še zna opozoriti nase. Na lanskem svetovnem prvenstvu je bila deveta. Letos sezono začenja v nedeljo, ko bo ob 11.20 uri na vrsti ženska elitna dirka.

Prepričana je, da bo do olimpijskih iger rezultatsko primerno napredovala: “Priprave so glede na zdravstvene okoliščine v svetu potekale v redu, moti me pa, da nisem imela dovolj tekmovanj in stika z mednarodno konkurenco. Zato pred svetovnim pokalom ne vem prav dobro, kakšna je moja forma. Njeno pravilno stopnjevanje je bilo zelo oteženo, ker so bile v Sloveniji spomladi odpovedane vse tekme, prav na domačih dirkah pa sem pred svetovnim pokalom običajno preverjala svojo pripravljenost. Potrebno bo počakati na nedeljske rezultate in glede na doseženo graditi formo. Časa do olimpijskih iger je še precej. Izkušenj imam dovolj, saj sem bila na igrah že dvakrat. Upam, da bo letošnja sezona boljša od lanske, ki so jo krojile odpovedi in preložitve tekem. Kaže, da bo letos mednarodni koledar vendarle potekal po us taljenem urniku.”

Vrhunci sezone

V svetovnem pokalu je predvidenih šest prizorišč. Iz Nemčije se bodo kolesarji takoj selili v češko Novo mesto. Tekma v avstrijskem Leogangu bo 12. junija. Sledila bo mednarodna dirka UCI 1. kategorije, ki bo 30. maja v Kočevju. Zadnja tekma svetovnega pokala pred Tokiom (olimpijske igre se bodo začele 23. julija) bo 4. julija v francoskem Les Getsu. Drugi vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo Val di Soleju (25. avgusta). Za tem prihaja novost: mednarodna dirka 2. kategorije UCI v Ajdovščini, ki bo 4. septembra.


Najbolj brano