Pestro košarkarsko dogajanje pri nas, na stari celini in tudi čez lužo

Naslednji dnevi bodo v znamenju košarkarskih začetkov, a tudi zaključkov. Ponoči je na sporedu prva tekma finala severnoameriške lige NBA, tudi z Goranom Dragićem v eni glavnih vlog, vrata nove sezone pa se odpirajo v evropskih pokalih in tudi regionalni ligi ABA.

Goran Dragić (z žogo) bo v finalu lige NBA poskušal obračunati tudi 
z Los Angeles Lakersi. Foto: Profimedia
Goran Dragić (z žogo) bo v finalu lige NBA poskušal obračunati tudi z Los Angeles Lakersi. Foto: Profimedia

NOVA GORICA > Pretekli konec tedna se je začelo državno prvenstvo pod slovenskimi obroči. Tudi s Koprom Primorsko, ki jo ob vseh predsezonskih peripetijah že uvodoma čaka zgoščen tekmovalni urnik. V pičlih petih dneh koprsko moštvo čakajo trije dvoboji. Na prvem so v nedeljo doma pričakovano klonili pred domžalskim Heliosom, že nocoj pa jih čaka druga tekma državnega prvenstva.

Primorska srečanja

Edini primorski prvoligaš gostuje v Šenčurju, ki je za uvod klonil v Novem mestu, kjer pa je Krki nudil dober odpor. V svojih vrstah imajo gostitelji prekaljene Dina Muriča, Hasana Rizvića in Dražena Bubnića, ki jim ne manjka izkušenj in košarkarskih veščin. Za Koprčane pravega oddiha ne bo. Nova sezona lige ABA se bo namreč začela prav s petkovim obračunom v Beogradu med domačim FMP in Primorsko. V nedeljo nato sledi slovenski derbi med Cedevito Olimpijo in Krko.

3 slovenski košarkarji bodo v letošnji sezoni igrali v evroligi

Ljubljančani, ki v prvem delu ne igrajo domačega prvenstva, bodo, če odštejemo superpokal, novo sezono začeli nocoj v Franciji. V Nanterru bodo odigrali prvo tekmo evropskega pokala, v katerem se ljubljanska zasedba z močnim primorskim pridihom želi prebiti iz prvega skupinskega dela. To pomeni, da bo morala osvojiti eno od prvih štirih mest v šestčlanski skupini D, kjer so še grški Patras, turški Bursaspor, italijanski Trento in španska Gran Canaria.

Časi, ko so Ljubljančani igrali elitno evroligo, se zdijo že močno oddaljeni, čeprav je od takrat minilo komaj dobrih osem let. Ambicije Olimpije so po združitvi s Cedevito še vedno povezane z vrnitvijo v evroligo v dogledni prihodnosti. Bomo videli. Dotlej se bo treba zadovoljiti s slovenskimi košarkarskimi zdomci, ki bodo vendarle nekoliko številčnejše zastopani kot v pretekli, zaradi novega koronavirusa nedokončani sezoni evropske lige.

Košarkarska smetana

Ob Žanu Marku Šišku, ki je že lani branil barve nemškega Bayerna, bosta pod koši evrolige še dva slovenska košarkarja. Oba sta na Pirenejskem polotoku. Klemen Prepelič se je priključil Valencii, Zoran Dragić pa je že v končnici pretekle sezone pomagal do španskega naslova Baskonii. Za nekaj slovenskega pridiha bosta v 18-članskem tekmovanju, v katerem moštva jutri in v petek čaka prvi od 34 krogov, poskrbela še dva pripadnika zlate slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu leta 2017. Naturalizirani Američan Anthony Randolph že vrsto sezon brani barve enega od favoritov, madridskega Reala, Igor Kokoškov pa je nasledil Željka Obradovića na klopi Fenerbahčeja.

Nekdanji slovenski selektor si bo tudi zavoljo svoje NBA preteklosti nemara z zanimanjem ogledal letošnji finale, kjer bo imel vidno vlogo tudi kapetan zlate slovenske reprezentance iz leta 2017. Goran Dragić je odigral sijajno končnico z Miamijem, ki ga odlikujeta moštveni duh in igralna raznovrstnost. Dragić je bil pri 34 letih celo prvi strelec, predvsem pa je mojstrsko vodil igro vročice v izločilnih dvobojih vzhodne konference.

V velikem finalu pa so favoriti vendarle tekmeci. Pa ne zato, ker bi LA Lakers s 17. naslovom ujeli Boston na lestvici najuspešnejših ekip vseh časov. V svojih vrstah imajo dva superzvezdnika, Anthonyja Davisa in predvsem LeBrona Jamesa, ki že ima tri naslove prvaka. Dva je osvojil prav z Miamijem. Ponoči ob 3. uri po našem času bo na sporedu prva tekma, moštvi pa igrata na štiri zmage. V Orlandovem mehurčku seveda ni prednosti domačega igrišča.


Najbolj brano