Za uvod sprinterska nevihta

Uvodno dejanje kolesarske dirke po Sloveniji bo potekalo na prekmurskih ravnicah. Pete bodo torej nabrusili predvsem Marcel Kittel, Mark Cavendish, Caleb Ewan, Luka Mezgec in ostali sprinterji. Kandidati za visoka mesta v skupnem seštevku pa se nadejajo, da se bodo pred odločilnimi etapami konec tedna izognili morebitnim nevšečnostim.

Primož Roglič veliko  stavi na nedeljski kronometer. Foto: Kolesarska zveza Slovenije
Primož Roglič veliko stavi na nedeljski kronometer. Foto: Kolesarska zveza Slovenije

LENDAVA > Nesreča v kolesarski karavani nikoli ne počiva. Posebna previdnost velja na spolzkih cestiščih, napovedane nevihte pa bi lahko posegle v nadzorovano etapo s startom v Lendavi in ciljem v Murski Soboti. Kolesarji bodo zavili tudi na Madžarsko in v Avstrijo, z izjemo vzpona in spusta z Goričkega, pa je profil 159 kilometrov dolge etape ravninski. Kakorkoli, da bo treba biti pozoren, se zaveda tudi Primož Roglič, ki bo poskušal še drugič osvojiti domačo dirko.

V treh letih se je kolesarsko življenje nekdanjega smučarskega skakalca obrnilo na glavo. Iz novomeške Adrie je prestopil v svetovno serijo k nizozemski ekipi Lotto Jumbo. Dobil je etapi na dirkah po Italiji in Franciji, lani pa je osvojil srebrno odličje na svetovnem prvenstvu v kronometru. Letos je naredil še korak naprej proti vrhu. Slavil je na enotedenskih dirkah svetovne serije po Baskiji in Romandiji. Dirka po Sloveniji sicer sodi v drugo kategorijo, a zmaga pred domačimi gledalci nudi vselej posebno zadoščenje. Še posebej, ker letošnje konkurence ne gre podcenjevati.

Tako lanski zmagovalec, Poljak Rafal Majka (Bora), kot Kolumbijec Rigoberto Uran (Cannondale) sta v letošnji sezoni tekmovala bolj za pokušino, na dirki po Sloveniji pa bosta ugotavljala, kako ju nesejo noge pred vrhuncem sezone. Termin dirke je prav posrečen in ni malo kolesarjev vrhunskega kova, ki jo izberejo kot generalko za julijski Tour. Kriterij Dauphine in dirka po Švici, kjer pili formo večina ostalih kandidatov za nastop v Franciji, vendarle sodita v koledar svetovne serije. Slovenska pentlja se z njima ne more primerjati, a ima svoje prednosti in posebnosti.

Da je lahko odlična turistična razglednica, so spoznali tudi prireditelji in njihovi partnerji. Za promocijo bo še drugo leto zapored skrbel tudi televizijski prenos. Letos sicer dirke po Sloveniji ne bo na Primorsko, bo pa zato v karavani kar nekaj primorskih adutov. Močan je zlasti idrijski pridih. Jan Tratnik (CCC Polkowice) bo, kot je v njegovem kolesarskem značaju, vsekakor imel vidno vlogo, Borut Božič pa bo z Matejem Mohoričem predvsem v uvodnih dveh etapah poskušal pripraviti čim boljše sprintersko izhodišče Italijanu Niccolu Bonifaziu.

Žiga Grošelj je pri novomeški Adrii dokazal, da je lahko tudi več kot le hvaležen pomočnik. Njegov brat Matic Grošelj bo pri ljubljanski ekipi Gusto Xaurum v prvem delu dirke bržkone pomagal Žigi Jermanu, v drugem pa lani najboljšemu Slovencu v skupnem seštevku Tadeju Pogačarju. Morda pa lahko še pred zaključnim nedeljskim kronometrom poskuša s kakšnim pobegom ali presenetljivo akcijo, na katero bržkone stavi tudi Matej Mugerli (My Bike Stevens). V združeni slovenski reprezentanci bodo najbolj številčni kolesarji iz kranjske ekipe, med katerimi je tudi Luka Čotar. Novogoriški klub MebloJogi Pro-Concrete pa bo v izbrano vrsto prispeval Marka Pavliča.


Najbolj brano