Za slovo od Göteborga še zmaga nad Švico

Slovenski rokometaši so v Göteborgu vknjižili popoln izkupiček. S Švicarji so opravili zanesljivo in rutinsko ter z zmago 29:25 potrdili prvo mesto v skupini F. V drugi del, ki ga bo gostil Malmö, bodo prenesli dve točki. Prva tekma jih čaka v petek.

Miha Zarabec (v ospredju) je bil najboljši slovenski strelec na 
dvoboju s Švico. Foto: Profimedia
Miha Zarabec (v ospredju) je bil najboljši slovenski strelec na dvoboju s Švico. Foto: Profimedia

GÖTEBORG > Kakšna so razmerja moči na igrišču med Slovenijo in Švico, je bilo kmalu jasno. Začetna slovenska postava je bila sicer na moč podobna tisti, s katero so izbranci Ljubomirja Vranješa v nedeljo razorožili Švede. Le namesto Deana Bombača je taktirko v napadu vihtel Miha Zarabec, ki je hitro prebil led in za sabo povlekel tudi soigralce. Resda je bila igra dokaj raztrgana, s tehničnimi napakami na obeh straneh, a kakovostna razlika je bila očitna. Nadomestiti je nista mogla niti udarni švicarski strelec Andy Schmid, ki je v prvem polčasu zabil šest golov, niti vratar Nikola Portner.

Na drugi strani je bil namreč spet zelo razpoložen Klemen Ferlin. Novinec na velikih tekmovanjih je bil še drugič na treh tekmah izbran za najboljšega posameznika. Skupno je ubranil 13 strelov, preden je v drugem delu mesto v vratih prepustil Urhu Kastelicu.

Slovenija : Švica 29:25 (16:10)

Dvorana Scandinavium, gledalcev 6731, sodnika: Pavičević in Ražnatović (oba Črna gora).

Švica: Portner, Bringolf, Schmid 8 (3), Meister 2, Rubin 3, Svajlen, Lier 3, Sidorowicz, von Deschwanden, Raemy 1, Rothlisberger, Kuttel 2, Maros 4, Tominec, Gerbl 1, Milošević 1. Selektor: Michael Suter.

Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek 1, Henigman 4, Kavtičnik, Janc 4, Dolenec 4 (3), Cingesar, Cehte 2, Kodrin 1, Zarabec 6, Šoštarič 3, Žabić 2, Ovniček 1, Bombač, Mačkovšek 1. Selektor: Ljubomir Vranješ.

Sedemmetrovke: Švica 4 (3), Slovenija 3 (3); izključitve: Švica 6, Slovenija 4 minute.

Že v prvem polčasu pa je slovenski selektor premešal postavo in porazdelil igralne minute. “Imamo širok nabor rokometašev, kar velja izkoristiti. Vse skupaj je tudi naložba za drugi del tekmovanja, ko nam bodo vsi igralci prišli še kako prav. Dvoboj s Švicarji je bil zato koristen iz več vidikov,” je povedal Vranješ.

Prednost je kljub menjavam in rotacijam le naraščala. Med strelce se je v prvem delu vpisal Rok Ovniček, v nadaljevanju pa še drugi novinec, ki je dobil priložnost za igro na današnji tekmi, Mario Šoštarič. Na strelski račun je iz svojega položaja v nadaljevanju prišel tudi Nik Henigman, kar pomeni, da je več oddiha dobil Borut Mačkovšek, ki je sicer dosegel prvi gol na tekmi.

Izolan naj bi v prihodnji sezoni v klubskem dresu Szegeda združil moči z Deanom Bombačem, ki pa mu tokrat ni bilo treba stopiti na igrišče. V drugem delu tekmovanja bo gotovo spet v glavni vlogi, morda pa se mu na igrišču pridruži tudi rekonvalescent Darko Cingesar, ki bi Sloveniji zelo prav prišel na obeh straneh igrišča.

Vranješ namreč nerad menja igralce med obrambo in napadom, s Cingesarjevo vrnitvijo pa bi Slovenija še pridobila na širini, ki bo prišla prav za drugi del. “Tekma s Švico se je razpletla po željah. Spočili smo velik del igralcev, ki so bili bolj obremenjeni na prvih dveh dvobojih, po drugi strani pa so lahko preostali začutili tekmovalni ritem,” je povedal Jure Dolenec, ki je bil danes zadolžen predvsem za izvajanje sedemmetrovk.


Najbolj brano