Za Slovenijo tudi tri Primorke

Z današnjo tekmo z Mehiko se za mlade slovenske rokometašice v Celju začenja svetovno prvenstvo. Primorsko v naši izbrani vrsti zastopajo Nena Černigoj, Nika Hilj in Ana Taeng On Čokelc.

Ajdovka Nena Černigoj je s 17 leti  najmlajša slovenska reprezentantka. Foto: PRIMOŽ BRECELJ
Ajdovka Nena Černigoj je s 17 leti najmlajša slovenska reprezentantka. Foto: PRIMOŽ BRECELJ

CELJE > Dvorani Zlatorog in Golovec v Celju ter Tri lilije v Laškem bodo vse do 3. julija gostile najboljše rokometašice na svetu do 20. leta starosti. V Sloveniji tekmuje 32 državnih reprezentanc. Naša ekipa bo prvenstvo začela v skupini F, ki bo tekmovala v dvorani Golovec. Prvi favorit je Nemčija, Slovenke pa bodo točke iskale predvsem proti Čilenkam in danes ob 18.30 proti Mehičankam. Dve najboljši reprezentanci skupine bosta napredovali v drugi del, kar je tudi osnovni cilj Slovenk. Tretje in četrto mesto namreč vodi le v boje za razvrstitev od 16. do 32. mesta in v družbo rokometno bolj ali manj eksotičnih držav.

Selektor Sebastjan Oblak je pred prvenstvom minuli konec tedna na dveh pripravljalnih tekmah z Argentino preveril formo svojih igralk. Prvi dvoboj so Slovenke dobile s 26:25, drugega pa izgubile s 26:30.

Ostale skupine

A - Indija, Slovaška, Nizozemska in Japonska.

B - Švedska, Iran, Tunizija in Gvineja.

C - Danska, Argentina, Črna gora in Italija.

D - Francija, Norveška, Brazilija in Južna Koreja.

G - Hrvaška, Švica, Kazahstan in Avstrija.

H - Madžarska, Poljska, Egipt in ZDA.

Na prvi tekmi sta se med strelke vpisali tudi Ana Taeng On Čokelc (2 gola, Trgo ABC Izola) in Nika Hilj (Žurd Koper, 1). Na drugi je tekmi je Izolanka zadela enkrat, dvakrat pa je bila uspešna članica ajdovskega Mlinotesta Nena Černigoj. Slovenke prvenstvo začenjajo zdrave, z 19 igralkami. Na vsaki tekmi bo v uradni postavi prostora za 16 deklet.

Ali je četrtfinale dosegljivo?

Prvenstvo na domačih tleh je priložnost za morebitno uvrstitev v četrtfinale. Za ta preskok bi morale v nadaljevalni skupini drugega dela prvenstva osvojiti vsaj drugo mesto. Slovenska skupina F se na poti napredovanja križa s skupino E, kjer se bodo za dve najvišji mesti borile tri zelo močne reprezentance - Romunija, Češka in Angola. V tej družbi je Litva praktično odpisana.

Slovenija na SP

Valentina Tina Klemenčič, Neja Polak, Neja Ocepek (vse Krim Mercator), Erin Novak, Ivona Barukčič (obe Krka), Karin Kuralt, Ana Kolobarič, Dijana Džajić (vse Olimpija), Tinkara Kogovšek, Saša Posega (obe Litija), Ema Marković, Tia Tomc, Azra Zulić, Nika Dobnik (vse Z'dežele), Nika Hilj (Koper), Ana Taeng on Čokelc (Trgo ABC Izola), Nena Černigoj (Mlinotest), Lana Artelj, Tjaša Žener (obe Zelene doline Žalec).

Tekme Slovenije, dvorana Golovec, vse ob 18.30, danes - Slovenija : Mehika; v petek - Slovenija : Čile; v soboto - Slovenija : Nemčija.

Četrtfinale je za naša dekleta ob vse večjem številu rokometno razvitih držav zahteven cilj, a imajo na poti do njega domačinke svoje adute.

Medtem ko v velikih državah s kopico tujk v prvoligaških ekipah igralke do 20. leta starosti težko pridejo do članskih minut, se pri nas mlada dekleta ob skromnejši tuji konkurenci zelo hitro znajdejo v članskih prvoligaških bojih in celo v članski reprezentanci. Med takšne sodi tudi članica ajdovskega Mlinotesta Nena Černigoj z enim reprezentančnim nastopom. Dodati velja, da je Ajdovka s 17 leti najmlajša v tokratni selekciji. Za člansko reprezentanco so zaigrale še Valentina Tina Klemenčič (Krim Mercator, 18), Erin Novak (Krka, 7) in Karin Kuralt (Olimpija, 1).

Te izkušnje in taktično znanje bodo Slovenke skušale izkoristiti. Boji najboljše osmerice bodo na sporedu na zadnji junijski dan, polfinale pa bo 1. julija. Nove svetovne prvakinje bomo dobili dva dni kasneje. “Prvenstvo začenjamo s ciljem, da zasedemo eno izmed prvih dveh mest v skupini in se tako uvrstimo v zgornjo polovico sodelujočih držav na svetovnem prvenstvu. Želimo si, da bi naša zadnja tekma prvega dela proti Nemčiji odločala o prvem mestu v skupini F, a moramo za to najprej premagati Mehiko. Tekmeca je treba spoštovati, saj je na prvenstvu severne in srednje Amerike izločil ZDA. Mehičanke poznamo le z video posnetkov. Imajo nekaj telesno izjemno močnih in visokih igralk, v napadu pa rade presenečajo s hitrimi odločitvami za strel iz izdelanih in neizdelanih položajev, na kar bomo morali biti pripravljeni, “ je pred današnjo tekmo povedal slovenski selektor.


Najbolj brano