Za prvo ligo bo jutri treba pokazati več

Upanje umira zadnje. Takšna so bržkone razmišljanja privržencev Gorice po rezultatu in po videnem na uvodni tekmi dodatnih kvalifikacij za prvo slovensko nogometno ligo v Kidričevem, kjer si je Aluminij pred jutrišnjim povratnim dvobojem priigral prednost 3:1.

Ahmed Ankrah (levo) in Nejc Mevlja (desno) sta imela v Kidričevem veliko opravka z neugodnimi tekmeci.  Foto: NZS/M24.si
Ahmed Ankrah (levo) in Nejc Mevlja (desno) sta imela v Kidričevem veliko opravka z neugodnimi tekmeci.  Foto: NZS/M24.si

NOVA GORICA, KIDRIČEVO Evrogol nekdanjega člana Aluminija Alena Krajnca je bil bržkone edina svetla točka, ki so jo v prvih petkovih urah s Štajerskega prinesli Novogoričani. Enkratni preblisk jutri v športnem parku ne bo zadostoval, čeprav je res, da gostujoči gol v kvalifikacijah za prvo SNL še vedno šteje dvojno. To pomeni, da bi si Gorica priborila obstanek, če bi jutri Aluminij ugnala z 2:0.

Drugo vprašanje je, kako priti do takšnega izida. Po obrambnih spodrsljajih v Kidričevem izpolnitev naloge ne bo preprosta. V četrtek so gostitelji izkoristili ponujeno, potem ko so jim Novogoričani na stežaj odprli dostope do svojih vrat. Vrnitev Nejca Mevlje v osrčje obrambe ni pomagala, odziv luksemburškega reprezentanta Vahida Selimovica je bil na drugoligaški ravni, junak obračuna s Taborom Uroš Likar je imel slab večer, v napadu sta bila Dario Kolobarić in Etien Velikonja brezzoba oziroma odrezana, zvezna vrsta je bila izgubljena v času in prostoru.

Aluminij : Gorica 3:1 (1:1)

Športni park, gledalcev 400 sodnik Vinčić (Maribor). Strelci - 1:0 Brest (7), 1:1 Krajnc (19), 2:1 Marinšek (57, 11 m), 3:1 Skiba (78).

Aluminij: Banić, Brest (od 88. Grajfoner), Crnčec (od 46. Gorenak), Jagić (od 93. Čavara), Jovan, Koblar, Marinšek (od 81. Munić), Martić, Schaubach, Skiba, Šturm. Trener: Robert Pevnik.

Gorica: Likar, Ankrah, Juncaj (od 65. Baruca), Karrica (od 75. Iličić), Kolobarić, Krajnc, Mevlja, Mlakar, Petrović (od 64. Petrović), Selimović (od 82. Marinič), Velikonja (od 65. Hrka). Trener: Agron Šalja.

Rumeni kartoni - Brest, Marinšek; Krajnc, Selimović.

Skratka, slabše (skoraj) ne gre. Je to dejstvo, ki se ga lahko oprimejo v taboru Gorice? Druga odigrana tekma v štirih dneh bi morala biti izhodiščna prednost novogoriškega prvoligaša, prav tako domače igrišče. Morda bi lahko Rade Obrenović, ki je sodil že zadnjo tekmo rednega dela sezone prve SNL s Taborom, gostiteljem prinesel srečo, a to so vse papirnata ugibanja. V praksi prav veliko razlogov za optimizem ni. Morda je še najboljše pri vsej stvari, da Novogoričani nimajo več česa braniti ali preračunavati, kot so to lahko storili pred domačim dvobojem s Sežanci pred dobrim tednom dni ali ob gostovanju v Kidričevem.

Gorica je resda na zadnjih dveh tekmah zabila pet golov šampionski Olimpiji, a je vsakič prežala na napako tekmeca v obrambnih okopih. Jutri bo treba kontinuirano napadati in takoj prevzeti nadzorovano tveganje. Aluminij na prvi tekmi ni pokazal nič posebnega oziroma dodatne kakovosti, je pa s pridom unovčil šibke točke Novogoričanov, ki so jih prikrivali s strnjeno postavitvijo. Ni kaj, vodilo obramba je najboljši napad jutri pri izbrancih Agrona Šalje ne bo zadoščalo.

Tolminci v lov na drugo ligo

Danes bo živahno v Posočju. Tolminci bodo v zadnjem krogu tretje SNL zahod proti Vipavcem lovili zmago, ki bi jim zagotavljala vrnitev v drugo ligo. Pred najbližjim zasledovalcem Šenčurjem, ki bo danes istočasno ob 18. uri gostil Slovan, imajo posoški nogometaši točko naskoka in boljši izkupiček v medsebojnih dvobojih.


Najbolj brano