Z novim poveljnikom na evropsko fronto

Mariborski nogometaši lovijo zadnji evropski vlak. Drevi bodo v Ljudskem vrtu na prvi tekmi končnice za vstop v skupinski del konferenčne lige gostili romunskega prvaka Cluj.

Damir Krznar (levo) se je na včerajšnjem treningu tako rokoval  s 
svojimi novimi varovanci.   Foto: Katja Kodba
Damir Krznar (levo) se je na včerajšnjem treningu tako rokoval s svojimi novimi varovanci.  Foto: Katja Kodba

MARIBOR > Novega trenerja Maribora čaka torej pravi ognjeni krst na vijoličasti klopi. Privrženci slovenskih prvakov se nadejajo, da ga bo Damir Krznar prestal podobno uspešno kot ga je pred poldrugim letom na klopi zagrebškega Dinama, kjer je nadomestil kazensko preganjanega Zorana Mamića in v osmini finala evropske lige (EL) dosegel odmevno zmago nad Tottenhamom. Takrat in zdaj je težko razpredati o kakšni šok terapiji. Krznar je bil tudi na Arabskem polotoku zvest pomočnik mlajšega brata Zdravka Mamića, ki je v 21. stoletju tako in drugače ustvaril dobičkonosni Dinamo.

Tudi mariborska menjava Radovana Karanovića po poraznem nizu ni bila noben šok. Za mnoge je prišla še prepozno, a to bo pokazal čas. Okoliščine Krznarjevega ustoličenja na klop Maribora se bistveno razlikujejo od zagrebških, kjer je bil del Dinamovega ustroja in se je vse skupaj dogajalo v dogovoru z vplivnimi klubskimi možmi iz ozadja. V Mariboru se bo vendarle soočil z drugačno stvarnostjo, čeravno je na predstavitveni tiskovni konferenci poudaril, da prihaja v klub, kjer prav tako vlada pritisk po osvajanju lovorik.

Pomurke za ligo prvakinj

Danes začenjajo svojo evropsko pot tudi slovenske nogometne prvakinje. Beltinčanke bodo na kvalifikacijskem turnirju za ligo prvakinj v Murski Soboti gostile irski Shelbourne. V drugem polfinalu se bosta v Radencih pomerila islandski Valur in armenska Hayasa. Zmagovalec nedeljskega finala se bo prebil v 2. odločilni krog kvalifikacij za skupinski del lige prvakinj.

Prva želja navijačev in klubskega vodstva pa je, da bi vijolicam zagotovil evropsko jesen s pripadajočimi denarnimi nagradami Uefe. Tako kot jo je pred devetimi leti Ante Čačić, s katerim je Krznar sodeloval pri Dinamu. V Zagrebu imajo skupinski del EL že v žepu, a seveda upajo, da jim bo uspelo narediti še zadnji korak in se pod Čačićevo taktirko prebiti v ligo prvakov (LP). Na prvem dvoboju zadnjega predkroga so Zagrebčani na Norveškem z 0:1 izgubili proti moštvu Bodo Glimt.

V domači zasedbi ni bilo Nina Žuglja, ki je kvalifikacije za LP začel še v dresu Maribora. Bi se pa lahko v primeru napredovanja Norvežanov v elitnem klubskem tekmovanju pridružil Janu Oblaku (Atletico Madrid), Samirju Handanoviću (Inter), Kevinu Kamplu (Leipzig) in Benjaminu Šešku (Salzburg), ki bodo s svojimi ekipami v žrebu prihodnji četrtek. Nemara bi Žugelj tudi drevi prišel prav jalovemu mariborskemu napadu, ki je na dosedanjih šestih evropskih tekmah zabil le dva gola, pri čemer pa se ranljivost slovenskih prvakov v letošnji sezoni izraža še v obrambnem delu.

Tudi tekmec Maribora za konferenčno ligo Cluj sezone ni odprl po načrtih. Že v uvodnem krogu kvalifikacij za LP je namreč nenadejano izpadel proti armenskemu Pjuniku. Zasedba Dana Petrescuja z bivšim Koprčanom Karlom Bručićem tako rešuje evropsko sezono. Start na domači sceni se ji tudi ni izšel po željah, a vendarle bolje kot Mariborčanom.


Najbolj brano