Z Islandijo tudi štiri Primorke

Novi selektor slovenske ženske rokometne reprezentance Dragan Adžić je štiri dni po imenovanju že izbral ekipo, ki bo začela priprave na kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Prva tekma z Islandkami bo 17. aprila.

Dragan Adžić, novi selektor ženske rokometne reprezentance Foto: Profimedia
Dragan Adžić, novi selektor ženske rokometne reprezentance Foto: Profimedia

LJUBLJANA > Včeraj, le štiri dni po imenovanju, je novi trener slovenskih reprezentantk, Črnogorec Dragan Adžić, že predstavil zasedbo, ki jo bo 12. aprila povabil v Ljubljano na priprave pred začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo (SP). V njej so štiri Primorke To so: krilna igralka Krima, Ajdovka Maja Svetik, in rokometašice ajdovskega Mlinotesta Nuša Fegic, Nina Kovšca (zunanji igralki) in krožna napadalka Teja Ferfolja.

Adžić uspešno vodil rojakinje

Po nenadnem odhodu prejšnjega selektorja Uroša Bregarja na mesto selektorja Srbije čaka novega trenerja, ki je sicer Črno goro uspešno vodil tudi na olimpijskih igrah, težko delo. Za spoznavanje z dekleti bo malo časa, pričakovanja pa so jasna, saj je bila Slovenija v zadnjih letih redni udeleženec evropskih in svetovih prvenstev.

Slovenska reprezentanca

> Vratarke: Branka Zec (Waiblingen), Amra Pandžić (Kastamonu Belediyesi), Maja Vojnović (Krim Mercator) in Karin Kuralt (Zagorje).

> Krilne igralke: Ema Abina, Maja Svetik, Tija Gomilar Zickero (vse Krim Mercator), Živa Čopi (Krka) in Manca Kogovšek (Litija).

> Zunanje igralke: Elizabeth Omoregie, Barbara Lazović (obe Bukarešta), Ana Gros (Brest), Nina Zulić (Kastamonu Belediyesi), Tjaša Stanko (Metz), Erin Novak, Ana Abina (obe Krka), Nuša Fegic, Nina Kovšca (obe Mlinotest).

> Krožne napadalke: Valentina Tina Klemenčič, Nataša Ljepoja, Manca Jurič (vse Krim Mercator), Aneja Beganović (Podravka Vegeta) in Teja Ferfolja (Mlinotest).

Slovenke bodo morale na poti na SP na dveh kvalifikacijskih tekmah izločiti Islandijo. Prva tekma bo 17. aprila pri nas, povratna pa 21. aprila v gosteh. Vlogo favoritinj bodo morale sprejeti Slovenke. Islandke so namreč doslej le enkrat igrale na SP pred desetimi leti. Naša dekleta so se pod Bregarjevim vodstvo od leta 2016 do danes zapored uvrstila na tri evropska in dve svetovni prvenstvi.

Rokometna zveza Slovenije je sklenila pogodbo z Adžićem do konca leta 2024. To bo pomembno obdobje. Če bo naša reprezentanca v kvalifikacijah uspešna, jo od 1. do 19. decembra čaka v Španiji svetovno prvenstvo. Gostiteljica Španija in svetovni prvak Nizozemska sta na SP že uvrščeni. Enako velja za štiri najboljše ekipe z EP 2020: za Norveško, Francijo, Hrvaško in Dansko.

Novembra prihodnje leto bo sledilo EP. 2022. Skupaj ga bodo priredile Slovenija, Makedonija in Črna gora. Gostiteljice in prvakinja Norveška so nanj že uvrščene. Del uvodnih tekmovanj bo tudi v Adžićevi Podgorici, kjer je Budućnost leta 2012 in 2015 pripeljal do naslova evropskega prvaka. Boji za odličja bodo v ljubljanski Stožicah.

Ozka kadrovska baza

Adžić vsekakor pozna pot do velikih uspehov v majhni državi. Črno goro je leta 2012 popeljal do srebra na olimpijskih igrah in nato še do zlata na evropskem prvenstvu. V tem slogu so izzvenele tudi njegove uvodne besede na včerajšnji predstavitvi sestave reprezentance: “Med Slovenijo in Črno goro je veliko rokometnih podobnosti. Obe imata le po eno vrhunsko ekipo in dokaj ozko kadrovsko bazo. Vsaka igralka je neke vrste zaklad. Z dekleti sem že opravil prve pogovore. Vsa se veselijo skupnega sodelovanja na novih reprezentančnih akcijah. Že prva bo zelo zahtevna. Slovenija se je nazadnje z Islandijo razšla z neodločenim izidom, podobno zgodbo pa je doživela tudi Črna gora pred petimi leti.”

Novi selektor je vključil že znane nosilke igre z zadnjega EP in SP, dodal pa je še nekaj obetavnih deklet, rojenih v letih 2002 in 2003. Med njimi je tudi visoka Ajdovka Nina Kovšca. V nadaljevanju želi selektor v izbrano vrsto vrniti še nekaj starejših igralk - med njimi tudi Izolanko Polono Barič, ki se je pred letošnjo sezono odločila, da vrhunski šport (morda le začasno) postavi na stranski tir.


Najbolj brano