Z gostitelji in olimpijskimi prvaki

Savdska Arabija, Poljska in Francija. To so tekmeci slovenskih rokometašev v prvem skupinskem delu svetovnega prvenstva, ki ga bosta od 12. do 29. januarja prihodnje leto gostili Švedska in Poljska.

Slovenski rokometaši lahko že pogledujejo proti tekmecem na 
svetovnem prvenstvu.  Foto: STA
Slovenski rokometaši lahko že pogledujejo proti tekmecem na svetovnem prvenstvu.  Foto: STA

KATOVICE > Lahko bi bilo precej boljše, a tudi slabše. Slovenskih rokometašev sobotni ples kroglic v Katovicah ni osrečil, a dejstvo je, da so svoj odmerek sreče dobili že s tem, ko jim je mednarodna rokometna zveza namenila posebno vabilo za nastop na svetovnem prvenstvu (SP), ki bi ga sicer pospremili doma.

V kvalifikacijah je bila od slovenske izbrane vrste boljša Srbija, ki je bila ena od potencialnih tekmic tudi na SP. Kombinirani reprezentančni zasedbi sta se ob zmagi Srbov sicer pomerili tudi na začetku rokometnega turnirja na sredozemskih igrah, ki jih je zasedba Uroša Zormana predčasno končala zaradi niza okužb z novim koronavirusom. Slovenski rokometaši bodo morali na novo priložnost, da se oddolžijo Srbom, torej še počakati.

27

udeleženk svetovnega prvenstva 2023 je znanih, preostalih pet bo dalo afriško prvenstvo

Morda se jim ponudi v izločilnih bojih SP, kar bi pomenilo, da so z uvrstitvijo v četrtfinale vendarle dvignili padajočo rezultatsko krivuljo. Sicer pa se nad žrebom iz tretjega jakostnega bobna, ki bi jim lahko namenil tudi Madžare, ne morejo pritoževati. Za Savdsko Arabijo je svojevrstni uspeh že uvrstitev na SP, kamor jo je leta 2019 popeljal nekdanji slovenski selektor Boris Denič. Pred dvema letoma se ji ni uspelo prebiti na zaključni turnir. Daleč najbolj zveneče ime so Arabci letos imeli na klopi.

Slovenski izračuni

Didier Dinart, ki je bil vrsto let (obrambni) steber trofejne Francije in pozneje tudi selektor galskih petelinov, pa je s prebojem na SP hitro končal svojo arabsko misijo. Po tretjem mestu na azijskem prvenstvu se je poslovil od klopi reprezentance, ki je imela na SP doslej obrobne vloge. Nastope na zaključnih turnirjih je namreč sklenila v predsedniškem pokalu, kar v prevodu pomeni, da je zasedala zadnje mesto v prvem skupinskem delu. Takšen scenarij se ji obeta tudi na Poljskem.

Arabci bodo vsekakor pravšnji ogrevalni tekmec za uvodni dvoboj 12. januarja. Potem se bo zahtevnostna raven za slovenske rokometaše občutno dvignila. Če se bodo želeli vsaj spogledovati z izločilnimi dvoboji, bodo morali v drugi skupinski del prenesti točkovno popotnico in torej ugnati katero od preostalih ekip skupine B.

V Katovicah jih 14. januarja čaka obračun z gostitelji Poljaki, ki sicer v zadnji petletki na rokometni sceni niso pustili močnejšega pečata, a so na zadnjem evropskem prvenstvu (EP), kjer se je Slovenija poslovila po prvem skupinskem delu, naredili korak iz povprečnosti. Prvi rokometni razred je še daleč, a so se v zadnjih dveh letih tudi slovenski rokometaši oddaljili od elite.

V svojih vrstah imajo Poljaki nekaj vidnejših posameznikov, kot sta Szymon Sicko ali Kamil Syprzak, za selektorsko kontinuiteto pa od leta 2019 na klopi skrbi Patryk Rombel. Predvsem pa bodo doma lahko računali na številčno podporo gledalcev. Vsekakor je Slovenija tudi glede na okoliščine v žrebu iz drugega jakostnega bobna ni dobro odnesla. Manj zaželeni tekmeci od Poljakov bi bili bržkone le Hrvati.

Ples kroglic

Iz prvega bobna pa težje ne gre. Sloveniji se je sicer med žrebom nasmihalo soočenje z najboljšim z afriškega prvenstva, ki se začenja jutri. Favorizirani Egipt bi bil kljub kakovostnemu napredku vseeno precej boljši izbor. O Franciji, s katero bo Slovenija 16. januarja sklenila prvi skupinski del, ne gre izgubljati besed. Dovolj je reči, da so bili v Tokiu še tretjič zlati na zadnjih štirih olimpijskih igrah.

Francoski rokometni bazen je res širok, selektor Guillaume Gille pa ima sladke skrbi v reprezentanci z Nikolo Karabatićem ali brez njega. Mimogrede, tudi olimpijske igre v Parizu 2024 niso daleč. Bomo videli, ali bodo galski petelini izkoristili preostala velika tekmovanja tudi za preizkušanje novih moči. V vsakem primeru pa bodo Francozi favoriti za osvojitev prvega mesta in prenos maksimalnih štirih točk v drugi skupinski del, kjer se bo slovenska skupina križala s skupino A. Tam izstopa Španija, v nadaljevanje tekmovanja pa se bo skoraj gotovo prebila Črna gora, s katero ima Slovenija neporavnane račune z zadnjega EP. Čile je tretji po moči in ne bi smel imeti težav za napredovanje proti Iranu.

V drugem skupinskem delu s šestimi reprezentancami pa bo sito že precej gostejše. Le uvrstitev na eno od prvih dveh mest prinaša izločilne boje oziroma napredovanje v četrtfinale. “Ker smo se v žreb podali iz četrtega bobna, je bilo težko pričakovati kakšne posebne ugodnosti. Skupina je zagotovo atraktivna, na tekmah pa bo treba pokazati največ, česar smo sposobni. V boju za višja mesta je pomembno tudi, s katero skupino se združiš v drugem delu. Tu je bil žreb malenkost bolj prizanesljiv. Vsekakor pa je treba ohranjati pozitivno držo,” je žreb pospremil slovenski selektor.


Najbolj brano