Vzklilo je novo upanje

Slovenski nogometni reprezentanci je v tokratni izvedbi lige narodov do začetka poletja precej slabo kazalo v boju za obstanek, ključen korak pa ji je uspel prav v zadnji tretjini tekmovanja, ko je v dveh tekmah iztržila štiri točke in v medsebojnem dvoboju izločila Švedsko.

Veselje Benjamina Šeška in soigralcev po zadetku na Švedskem. Foto: Profimedia
Veselje Benjamina Šeška in soigralcev po zadetku na Švedskem. Foto: Profimedia

STOCKHOLM > Slovenski reprezentančni nogomet je z obstankom v skupini B lige narodov dobil dozo kisika in posledično so se lahko oddahnili tudi na sedežu Nogometne zveze Slovenije. Zagotovo jim je po svoje šlo na roko, da 66 odstotkov Slovenije tekem izbrane vrste ni moglo spremljati v TV prenosih, sicer bi bili soočeni z neprimerno večjim pritiskom javnosti, ki je po katastrofalni polovici lige narodov dvigovala roke od reprezentančnih tekem. Do 9. junija je ekipa Matjaža Keka osvojila vsega eno točko, razmerje v danih in prejetih zadetkih je bilo 1:6, v igri je puščalo na vseh straneh. Zatem se je počasi začelo obračati na bolje. Remiju na Norveškem je sledil še tisti doma proti Srbiji (gostje so vodili že z 2:0), zadnji dve tekmi pa sta prinesli preobrat navzgor.

Slovenija je veliko pridobila

Tako je Slovenija prišla na Švedsko po obstanek v ligi B, ki zagotavlja neprimerno boljše in privlačnejše tekme kot tista razred nižje. Spričo švedskih težav je imela lažje delo, za nameček pa potrebovala vsaj točko in jo na koncu tudi dosegla po novi mojstrovini Benjamina Šeška, ki bo očitno v prihodnje magnet za slovenske navijače. Ti so v zadnjem času na tekme hodili predvsem zato, da so lahko videli tuje zvezde.

Švedska : Slovenija 1:1 (1:1)

Stadion Friends Arena, gledalcev 22.895 sodnik Zwayer (Nemčija). Strelca - 0:1 Šeško (28), 1:1 Forsberg (42).

Švedska: Olsen, Augustinsson, Hien (od 88. Ishak), Lindelöf, J. Andersson, Forsberg, K. Olsson (od 79. Svanberg), Karlström, Claesson (od 70. Elanga), Kuluševski, Quaison (od 70. Gyökeres). Selektor: Janne Andersson. Slovenija: Oblak, Sikošek (od 64. Balkovec), Bijol, Blažič, Karničnik, Verbič (od 86. Lovrić), Gorenc Stanković (od 71. Elšnik), Gnezda Čerin, Stojanović, Šeško, Mlakar (od 64. Črnigoj). Selektor: Matjaž Kek. Rumeni kartoni: Kuluševski, Olsson; Bijol, Stojanović, Gnezda Čerin.

Slovenija je v tokratni reprezentančni akciji dobila precej več, kot je marsikdo pričakoval. Nogometaši so unovčili ugodne klubske trenutke, saj imajo v klubih minutažo in vloge, kot že dolgo ne, kar se mora vsaj malo poznati. Predvsem pa sta izstopala dva nogometaša mlajšega vala. Šeško (s tremi ključnimi zadetki je prinesel pet točk - remi s Srbijo in Švedsko ter zmago proti Norveški) bo po slovesu Milivoja Novakovića prvi pravi napadalec v izbrani vrsti še z bistveno višjim potencialom, kot ga je potrdil v dvobojih s predstavnikoma skandinavskega čvrstega nogometa. Slovenija je s skandinavskimi ekipami doslej bolj malo iztržila, tokrat pa je bilo precej drugače tudi po Šeškovi zaslugi. Ne le v napadu, tudi v obrambi je dobila nov pomemben člen, Jako Bijola. Ta je z vrnitvijo bliže domu v sosednjem Vidmu dobil vidnost in formo, ki jo je potrjeval tudi v reprezentanci, v kateri bo očitno postal glavni člen obrambne vrste.

Po preizkušenem receptu

V torek zvečer Matjaž Kek ni eksperimentiral, temveč je na igrišče poslal podobno enajsterico kot v soboto proti Norveški, le da je na sredini kaznovanega Jasmina Kurtića zamenjal Jon Gorenc Stanković, v napadu pa Andraža ŠporarjaJan Mlakar, ki je že v 12. minuti Šešku na pladnju ponudil žogo za vodstvo. To je prišlo pozneje. Petar Stojanović je nogometašu Salzburga poslal dolgo podajo na levo stran kazenskega prostora, ta pa je z volejem zadel malo mrežico ob drugi vratnici za vodstvo Slovenije. Na drugi strani je takoj zatem izjemno priložnost za Švede v kazenskem prostoru zapravil Viktor Claesson. Zato pa je bil malo pred koncem polčasa natančen Emil Forsberg, ki je po samostojnem prodoru mimo celotne slovenske obrambe na koncu z nizkim strelom ugnal še Oblaka za 1:1.

Liga B v prihodnje

Slovenija bo v naslednji izvedbi lige narodov igrala v družbi Avstrije, Češke, Anglije in Walesa, ki so izpadli iz lige A, Ukrajine, Irske, Islandije, Albanije, Finske, Črne gore ter Norveške, ki so obstali v ligi B, ter Turčije, Grčije, Kazahstana in Gruzije, ki so napredovali iz lige C.

Tudi v drugem polčasu so bili Švedi skoraj ves čas nevarnejši, vendar je bil Oblak na mestu. Velja omeniti še dve slovenski priložnosti - Gorenc Stanković je zgrešil z glavo iz neposredne bližine, nato pa je strel Domna Črnigoja ubranil Robin Olsen.

“Ko je Stojanović podal, sem razmišljal, ali bi udaril. Pa sem si dejal, zakaj ne poskusiti. Lahko zadanem z obema nogama, tako da sem si rekel 'udari'. Ko napadalcu gre, pač gre, hvala bogu je šla žoga v mrežo,” je svoj zadetek opisal Šeško, ki je po tekmi dres zamenjal kar s soigralcem Janom Oblakom in ga dodal že bogati zbirki, v kateri je tudi dres Erlinga Haalanda, čeprav 19-letnik ne mara, da bi ga primerjali z drugimi napadalci. “Selektor res obožuje, ko smo kot skupaj, namenjamo čas drug drugemu, ko igramo igre skupaj, ko se družimo. Da smo se res združili, kažeta ti zadnji tekmi," je še dejal Šeško.

To je ob koncu lige narodov poudarjal tudi Kek. Zadovoljen je, da je ekipa na zadnjih tekmah na igrišče šla z odločnejšo držo, vendar opozarja, da je prostora za napredek še zelo veliko.


Najbolj brano