Vse manj možnosti za Dončićev nastop v olimpijskih kvalifikacijah

Po četrtkovi odločitvi o nadaljevanju sezone v severnoameriški košarkarski ligi NBA je vse manj možnosti za nastop slovenskih košarkarjev, Luke Dončića in Vlatka Čančarja, v kvalifikacijah za olimpijske igre v Tokiu. Liga NBA se bo namreč nadaljevala 31. julija, začetek sezone 2020/21 pa bo v najboljšem primeru 1. decembra.

Vse manj je možnosti za nastop Luke Dončića v olimpijskih 
kvalifikacijah. Foto: STA
Vse manj je možnosti za nastop Luke Dončića v olimpijskih kvalifikacijah. Foto: STA

NEW YORK > To je namreč okvirni datum, ki ga je sporočilo vodstvo tekmovanja v najmočnejši košarkarski ligi na svetu, potem ko je v četrtek zvečer izdalo smernice za ponovni zagon tekmovalne košarke.

Letošnja prilagojena sezona z 22 ekipami se bo končala najkasneje do 12. oktobra, začetek nove pa bo decembra tega leta. To bi pomenilo, da bi se naslednja sezona v rednem delu končala na začetku junija, ob normalnem poteku končnice pa bi trajala nekje do konca julija ali začetka avgusta, ko bodo že na sporedu OI v Tokiu. Te so na koledarju med 23. julijem in 8. avgustom.

Veliko bo torej odvisno tudi od uspešnosti ekip s slovenskimi igralci v končnici lige NBA. Za reprezentanco, ki naj bi 24. junija 2021 začela olimpijske kvalifikacije, sta zanimiva predvsem Luka Dončić (Dallas Mavericks) in Vlatko Čančar (Denver Nuggets), medtem ko je Goran Dragić (Miami Heat) po osvojeni zlati kolajni na evropskem prvenstvu v Turčiji leta 2017 sklenil reprezentančno kariero.

Vodstvo lige NBA je oznanilo še nekaj drugih datumov za nadaljevanje letošnje sezone. Mednarodni igralci se bodo od 15. junija naprej vračali v ZDA, v klubih pa se morajo zglasiti najkasneje do 21. junija.

Naslednji dan se bodo začela temeljita testiranja, 30. junija pa bo začetek pripravljalnih taborov za moštva, ki bodo 7. julija odpotovala v Orlando. Tam se bo sezona nadaljevala 31. julija z osmimi tekmami rednega dela za vsako izmed 22 ekip. Sezona se bo predvidoma končala do 12. oktobra.

Loterija ekip za nabor novincev bo na sporedu 25. avgusta, sam nabor pa 15. oktobra. Tri dni kasneje se bo odprla še tržnica za igralce, ki jim po koncu sezone potečejo pogodbe.


Najbolj brano