Vroče na igrišču in tribunah

Čeprav bodo slovenski rokometaši stopili na igrišče jutri, že prvi dan evropskega prvenstva obeta vznemirljive obračune na igrišču in privlačno kuliso na tribunah.

Hrvaški veteran Igor Vori (desno) bo nocoj v Splitu poskušal 
postaviti visok blok srbskim strelcem.   Foto: MARKO DJURICA
Hrvaški veteran Igor Vori (desno) bo nocoj v Splitu poskušal postaviti visok blok srbskim strelcem.  Foto: MARKO DJURICA

NOVA GORICA > Hrvaški mediji so se pred samim začetkom evropskega prvenstva (EP) sicer ubadali s svojstvenimi težavami obeh največjih dvoran, v katerih bol zaključni turnir. Skupni imenovalec je, da tako zagrebška kot splitska Arena, ki so ju ob nezanemarljivih vložkih zgradili za svetovno prvenstvo (SP) v rokometu leta 2009, potrebujeta tudi zajeten kupček denarja za vzdrževanje oziroma odplačilo dolgov. V naslednjih dneh bosta zapolnjeni z rokometno vsebino. Split, ki bo v uvodnem skupinskem delu gostil tekme hrvaške reprezentance, je bil strateška izbira gostiteljev.

Središče Dalmacije, ki nenehno viha nos nad vsesplošnim favoriziranjem Zagreba, sicer bolj prisega na košarko in predvsem nogomet, a športna privrženost (ekipnim) igram z žogo pri Splitčanih ni bila nikdar vprašljiva. Že pred devetimi leti so na SP reprezentanco v uvodnem delu toplo sprejeli, takoj po žrebu EP junija lani pa je bilo jasno, da bo tudi letošnji januar v Splitu vroč. Kroglice so namreč določile, da se bosta že v uvodnem krogu skupine A pomerili Hrvaška in Srbija. Upoštevajoč rezultatske kazalce po razpadu Jugoslavije dvomov o zmagovalcu ne bi smelo biti. Hrvaška se je z velikih tekmovanj le izjemoma vračala brez odličja.

Potem ko je z zadnjih olimpijskih iger in svetovnega prvenstva prišla praznih rok, se bodo doma težko sprijaznili, da bi zasedba pod taktirko Lina Červarja še enkrat ostala brez medalje. Še več, najbolj zagreti hrvaški privrženci bodo bržkone razočarani, če ne bo na domačih tleh osvojila zlatega odličja. Za uresničitev tega scenarija pa bo morala najprej pasti srbska reprezentanca, ki je v domovini daleč od soja žarometov. Srbe v Splitu gotovo ne čaka prijateljsko ozračje kot pred dnevi Črnogorce. Še posebej, če bodo svoj lonček pristavili tudi goreči nogometni navijači. Tega se zaveda tudi selektor Jovica Cvetković, ki je pred devetimi leti že (uspešno) vodil srbsko reprezentanco na SP na Hrvaškem. Čeprav so se izognili dvoboju s Hrvati, so se v Zadru soočili z močno povišano napetostjo.

Rokometno ozračje bodo pod večer v Splitu začeli segrevati Skandinavci. Švedi so sicer favoriti, bo pa zanimivo spremljati, kaj bosta drug drugemu pripravila islandska rojaka na trenerskih klopeh, Geir Sveinsson in Kristjan Andresson. Svoj delež bodo gotovo pristavili tudi švedski in islandski privrženci na tribunah. Lepa navijaška kulisa se obeta tudi v Poreču, kjer bi se utegnil že po tekmah uvodnega kroga razjasniti vrstni red v skupini B. Avstrija in Belorusija se bosta predvidoma udarili za tretje mesto in napredovanje, Francija in Norveška pa za primat in čim boljšo popotnico v drugem skupinskem delu.

ASO


Komentar novinarja

Aleš Sorta

Zmage in porazi

Še dobro, da se začenja, si najbrž misli dobršen del privržencev slovenskih rokometašev, potem ko so se na reprezentanco v pripravljalnem obdobju zgrnile vse mogoče nezgode, povezane s poškodbami. Lahko samo upamo, da se bo za izbrance Veselina Vujovića kolo sreče obrnilo na tekmah evropskega prvenstva, ki ga bodo na Hrvaškem s prvimi tekmami odprli danes. Kam bo na zaključnem turnirju Slovenijo popeljal rokometni vlak, s katerim se bo izbrana vrsta podala v Zagreb, pa utegne biti znano ...

Preberi več

Najbolj brano