Vojak Žontar ostaja kralj Istrskega maratona

Največja istrska športna prireditev je še enkrat navdušila. Nasmehi več kot 5000 udeležencev Istrskega maratona povedo dovolj. Kljub temu, da se obiskovalci šeste izvedbe druge najbolj množične tekaške prireditve v Sloveniji niso kopali v soncu, so z glasnimi vzkliki poskrbeli za dobro vzdušje. Še četrtič je 42-kilometrov dolgo maratonsko razdaljo kot prvi premagal član slovenske vojske Aleš Žontar iz Športnega društva Nanos.

Zmagovalni moški trojček: 42-kilometrsko traso je prvi pretekel 
Aleš Žontar (v sredini), drugi je bil Aleš Debeljak (levo), tretji pa 
Miroslav Nikolič Foto: Tomaž Primožič/FPA
Zmagovalni moški trojček: 42-kilometrsko traso je prvi pretekel Aleš Žontar (v sredini), drugi je bil Aleš Debeljak (levo), tretji pa Miroslav Nikolič Foto: Tomaž Primožič/FPA

ISTRA > Tudi tokrat so se organizatorji najbolj množičnega istrskega športnega dogodka na vse pripravili do potankosti. Tako za udeležence kot za njihove spremljevalce je bilo v centru Portoroža dobro poskrbljeno. Kljub oblačnemu vremenu, ki je sicer tekačem zelo ustrezalo, so lahko na svoj račun prišli tudi obiskovalci. Prav nič ni moglo pokvariti iskrenih vzklikov, nasmehov in poskokov ob prihodu tistih, ki so opravili svojo misijo - priteči do cilja na šestem Istrskem maratonu.

Razgibane trase in pogled na morje

Morda je organizatorjem lansko leto vreme šlo še nekoliko bolj na roko, a tudi letos jim ni zagrenilo življenja. Resda sončno obarvane kulise istrskega maratona ni bilo, a kljub vsemu so lahko tekači uživali v razgiban trasi, katere največja prednost je, da poteka ob morju. “Slovenci smo lahko izjemno hvaležni, da imamo morje in lahko ob njem tečemo. Glavna posebnost tega dogodka je, da je trasa vsakič znova drugačna. Lani smo začeli v Izoli, letos v Portorožu. Redno lahko prihajaš na Istrski maraton, pa nikoli ne boš tekel po isti progi,” je o posebnosti Istrskega maratona, ki je imel tokrat osrednje prizorišče v Portorožu, spregovoril ambasador dogodka in tekaški trener Urban Praprotnik.

Jasmina Pitamic Vojska

maratonka

“Rezultat ni pomemben, pomembno je to, da si zadovoljen, ko pritečeš v cilj.”

Letošnja 42-kilometrska proga je 391 tekmovalcev, kolikor se jih je prijavilo na maratonsko razdaljo, vodila od portoroškega TIC do Lucije, kjer se je povzpela na Parencano. Od tod so se tekači spustili skozi predor Valeta in tek nadaljevali na ravninskem delu po Strunjanski dolini med nasadi kakijev in oljk. Sledil je vzpon do predora Šalet. Nato so se spustili do Izole, tek nadaljevali ob morju proti Kopru in se obrnili nazaj proti Izoli. Sledil je del proge skozi mesto do San Simona ter v klanec proti predoru Šalet. Nadaljevali so s spustom proti Strunjanu in nato v klanec do predora Valeta. Zadnji kilometri so jih popeljali mimo Lucije do cilja. Tisti, ki so se odločili za 21-kilometrsko razdaljo, so tekli po opisani trasi od Kopra do Portoroža.

Stari-novi zmagovalci

Še enkrat več je s konkurenco na najzahtevnejši 42.195 metrov dolgi progi pometel lanskoletni zmagovalec in član slovenske vojske Aleš Žontar. “Že takoj na štartu sem potegnil in po dveh kilometrih že tekel sam. Naredil sem razliko in upal, da me do cilja ne bo zmanjkalo. Uspelo mi je,” je o novem slavju z rezultatom 2:39:28 - že četrtem na Istrskega maratonu - povedal zmagovalec in dodal, da je bilo na progi največ težav z vetrom. “Moteč je bil močen veter. Še najbolj nam je tek oteževal od Izole proti Žusterni.”

Med ženskimi maratonkami je v cilj s časom 2:55:17 prva pritekla Jasmina Pitamic Vojska, lanskoletna zmagovalka polmaratona. Kot je poudarila, ni pomembno doseženo mesto, ampak zavedanje, da lahko teče: “Najbolj vesela sem tega, da lahko sploh tečem. Rezultat ni pomemben, pomembno je to, da si zadovoljen, ko pritečeš v cilj.”

Trd oreh je bila tudi 21-kilometrska razdalja, ki jo je med moškimi najhitreje premagal Blaž Orešnik s časom 1:12:18. “Proga je bila zahtevna, predvsem zaradi vzponov. A mi, ki prihajamo iz Prlekije, smo tega vajeni. Vreme je bilo, z izjemo vetra, odlično,” je po zmagi na “polovički” povedal Orešnik.

V ženski konkurenci je polmaraton kot prva zaključila Petra Tratnik iz ŠD Nanos, ki je na Istrskem maratonu tekla drugič: “Že pred dvema letoma sem se udeležila tega maratona. Na progi sem se počutila odlično, pogoji so bili odlični.” Med rekreativci sta najboljša časa postavila Peter Kastelic (00:32:01) in Kristina Bele (00:39:50).

Preberite še:

> Rezultati 6. Istrskega maratona

> Komentar: Butični maraton


Najbolj brano