Vodišek je znova zasenčil tekmece

Toni Vodišek je kljub silovitemu trku, ki mu je v zadnjem plovu pretrgal vrvi na krmilu, na Kitajskem osvojil drugo zaporedno zmago v svetovni kitefoil seriji. Po slavju na prvi etapi v Gizzeriji pred mesecem dni je 19-letni kajtar Toni Vodišek tekmecem zdaj dokazal, da ni le muha enodnevnica.

Toni Vodišek je bil na morju znova hitrejši od vseh tekmecev. Foto: Alex Schwarz Sports Photography
Toni Vodišek je bil na morju znova hitrejši od vseh tekmecev. Foto: Alex Schwarz Sports Photography

WEIFANG > Rekordni nagradni sklad v višini 60.000 evrov je v provinco Shandong na severovzhodu Kitajske pritegnil 35 tekmovalcev iz 15 držav, ki so se v štirih tekmovalnih dneh pomerili v dvajsetih plovih. Toni Vodišek je nastop v Rumenem morju začel nesrečno, saj je v uvodih regatah zadel ribo ali zaplato morskih alg in ob tem poškodoval podvodni del krila (folia). Drugi tekmovalni dan je nato s tremi zmagami napredoval na četrto mesto, v blažjem vetru pa prevzel vodstvo v skupnem seštevku. “Uau, a sem res prvi? Tako sem utrujen, da komaj hodim,” je bil pogleda na uvrstitev na razpredelnici zadovoljen izčrpan jadralec, ki je v šestnajstih preizkušnjah zabeležil kar osem zmag. Kljub temu je imel Koprčan zaradi bližnjih srečanj z morsko favno ter posledično slabših rezultatov v začetnem delu tekmovanja le dve točki naskoka pred najbližjim zasledovalcem, Francozom Maximeom Nocherjem.

To je pomenilo, da v odločilnih štirih plovih ne sme grešiti. In do zadnje regate mu je deska nad morsko gladino res drsela kot po maslu. Nanizal je tri prva mesta in s polno paro hitel novemu uspehu naproti, ko je znova počilo. “Znova sem zadel ob nekaj v morju in ponorel! V glavi sem se že poslovil od skupne zmage, zato sem bil toliko bolj srečen, ko sem videl, da sem kljub odstopu ostal na vrhu,” se je mlademu Vodišku po napetem finalu odvalil kamen od srca.

Končni vrstni red

35 tekmovalcev, 20 regat, trije odbitki - 1. Toni Vodišek (Slo) 45 točk (8., (10.) (14.), 1., 1., 3., 1., 10., 1., 1., 8., 3., 2., 1., 1., 1., 1., 1., 1., (dnc), 2. Maxime Nocher (Fra) 53 (4., 1., 5., 3., 2., (8.), 2., 2., 2., 2., 5., 4., 1., 5., 3., 3., (8.), 5., (6.), 4.), 3. Florian Gruber (Nem) 60, (1., 2., 7., 4., 6., 1., 3., 4., 4., 4., 1., 5.5., (8.), 4., (9.), 4., 2., 3., (9.).

Čas za praznovanje si bo lahko vzel šele konec meseca, kajti prihodnji konec tedna ga že čaka zahtevna tretja etapa svetovne serije v Pingtanu na jugu Kitajske, kjer običajno prevladujejo močnejši vetrovi.


Najbolj brano